Ütik-vágják az EU-ban Orbánt: Váratlan üzenetet kapott a magyar miniszterelnök

Úgy kiosztották Orbánékat, hogy a fal adta a másikat.

Többé senkit sem érdekel az EU-ban Orbán Viktor és a kormánya

Megírtuk, hogy csütörtökön megkezdődött az EU-s külügyminiszterek informális találkozója, amelyet Budapesten tartottak volna a pénteki védelmi miniszteri találkozóval együtt. A hagyományok szerint az egyeztetéseket mindig a soros elnökséget betöltő országban tartanák meg, ám Orbán Viktor „békemissziója” miatt az uniós diplomaták mégis úgy döntöttek, hogy messziről elkerülik Budapestet.

Kapcsolódó: Most futott be az irdatlan pofon Orbánnak: Kiközösítették az EU-s diplomaták a magyar miniszterelnököt

Orbánék miatt kulcsfontosságú tárgyalásokból zárják ki Magyarországot

Az informális találkozón a résztvevők Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel is tárgyalásokat folytatnak többek között az orosz–ukrán háborúról, a Kurszkban zajló ukrán katonai hadműveletről, Ukrajna európai támogatásáról, valamint a (valódi) béketárgyalások őszi folytatásáról.

A felek napirendi pontként értékelik a közel-keleti konfliktust is, továbbá megbeszélést folytatnak az ENSZ gázai humanitárius segítségnyújtási és újjáépítési szervezetének koordinátorával, a holland Sigrid Kaaggal.

Még Törökországot is meghívták a találkozóra

Munkaebéden vendégül látják Hakan Fidan török külügyminisztert, akivel elsősorban regionális feszültségekről és a ciprusi helyzetről fognak egyeztetni. Beszédes, hogy még az Orbán-kormánnyal „jó viszonyt” ápoló Törökország is képviselteti magát a találkozón.

A találkozón téma lesz még a venezuelai elnökválasztás utáni kialakult válság is. Az EU27-ek ugyanis vitatják a „hivatalos” választási eredményeket, amely szerint ismét az eddigi államfő, Nicolas Maduro kapta a legtöbb szavazatot.

A brüsszeli ülésen tárgyalhatnak még az EU-s válaszlépésekről is.

Napirenden az orosz célpontok támadása

A hvg.hu beszámolóa szerint Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője a találkozó előtti sajtótájékoztatón ismertetett néhány adatot: a háború kezdete óta több mint 14 ezer drónnal támadta eddig Oroszország Ukrajnát, és közel 10 ezer rakétát lőttek ki, amelyekkel lakóházakat, kulcsfontosságú infrastruktúrákat támadtak.

Jelezte, ezért is tárgyalják a találkozó egyik legfőbb kérdését, miszerint hogy a tagállamok hozzájáruljanak-e, hogy az általuk biztosított fegyverekkel oroszországi célpontokat támadjanak. A EU-tagországok jelentős része emellett foglal állást, a kételkedőket pedig Dmitro Kuleba próbálja meggyőzni ennek fontosságáról.

„Kulcsfontosságú, hogy azokat a létesítményeket tudjuk támadni, ahonnan ezeket az akciókat megindítják az oroszok”

– emelte ki az ukrán külügyminiszter, hozzátéve, Ukrajna sikere a partnerek döntéseitől függ, „ha ezek a döntések nem születnek meg, akkor az Oroszország sikerét jelenti”.

Braze Baiba, Lettország külügyminisztere közölte: az ukrán önvédelemhez való jog magában foglalja azt a jogot, hogy katonai objektumokra csapjanak le orosz oldalon.

A litván külügyminiszter világos üzenetet küldött az Orbán-kormánynak

Gabrielius Landsbergis litván tárcavezető szintén kiemelte az Ukrajnának nyújtandó segítségek fontosságát.

„Ha az ukránok nem kapják meg azt a segítséget, amit ígértek nekik, akkor az ajtó nyitva áll Putyin előtt”

– hívta fel a figyelmet.

Landsbergis a magyar kormányról azt mondta, „békepárti”-nak nevezik magukat, de a tárgyalóteremben nagyon világos álláspontot képviselnek Putyin, és nem Európa vagy Ukrajna védelmében. A litván politikus kijelentette: mára a tagállamok körében

Magyarország egy izolált kormánnyá vált, amely nem része a többségi konszenzusnak (!).

„Így képes megzavarni az EU fő irányvonalát, de ez sosem válik mainstreammé”

– jegyezte meg.

Szijjártó Péter a Facebookon jelezte, hogy nagyon meg van sértődve

Mint ismert a magyar miniszterelnök vagy a magyar kormány bármely képviselője nem kapott meghívást a találkozóra, azonban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán posztolt idegesen az üggyel kapcsolatban. A tárcavezető sértettsége érthető, hiszen egyértelmű jelzést kaptak arra vonatkozóan, hogy az EU vezetői teljességgel semmibe veszik a magyar kormányt és annak képviselőit.

„Eszevesztett javaslatok Brüsszelből mind Ukrajna, mind a Közel-Kelet ügyében.

Meg kell állítani a külügyi főképviselő veszélyes ámokfutását.

Nem akarunk több fegyvert Ukrajnában, nem akarunk még több halottat, nem akarjuk a háború eszkalációját, nem akarjuk a közel-keleti válság kiterjedését sem”

– hangoztatta szokásos üres szólamait Szijjártó Péter a Facebookon.

(Szijjártó Péter/Facebook)

Kapcsolódó:

Most futott be az irdatlan pofon Orbánnak: Kiközösítették az EU-s diplomaták a magyar miniszterelnököt

Valódi Hírek