Hivatalos: Finnország is csatlakozott az Orbánék elleni hatalmas európai perhez

Ezzel 12-re nőtt a résztvevő országok száma.

Több más uniós tagállam mellett Finnország is úgy döntött, hogy részt vesz az Európai Bizottság (EB) oldalán a melegellenes törvények miatt Magyarország ellen indított európai perben – erősítette meg a Népszavának egy finn uniós diplomata.

Ezzel tizenkettőre emelkedett a kormány politikáját elítélő közreműködők száma az eljárásban.

Az EU-tagállamok közül mostanáig Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Málta, Portugália, Spanyolország és Svédország, valamint az Európai Parlament jelezte hivatalosan, hogy az EB pozícióit kívánja erősíteni a perben.

A csatlakozási határidő csütörtök, addig még több ország jelezheti a részvételét.

Nagy kérdés, hogy Németország is csatlakozik-e. A lap Információi szerint a berlini kormánykoalíciót alkotó pártok mind támogatják a lépést, a döntés Olaf Scholz kancelláron múlik.

Finnország előtt Svédország is jelezte a csatlakozását, ami azért kelthet meglepetést, mert több szakértő valószínűsítette, hogy a stockholmi kormány nem hoz olyan döntést, amellyel maga ellen haragíthatja az ország NATO-csatlakozásának ratifikálását késleltető magyar döntéshozókat.

Az EU hivatalos lapjában február 13-án jelent meg annak a keresetnek az összefoglalója, amelyben az Európai Bizottság arra kéri az uniós bírói testületet, hogy állapítsa meg: Magyarország megsértette az uniós jogból eredő kötelezettségeit, amikor a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni törvényben tudatosan mossák össze a pedofíliát a homoszexualitással.

A bírósági eljárásban a tárgyalás az év második felében, ítélet pedig jövőre várható.

Valódi Hírek