Újabb belháború a Fideszben: Navracsics Tibor nekiment a Balatont szétlopóknak

Demográfiai válság alakult ki a tó körül.

Navracsics Tibor aggódik a Balatonért. A közigazgatási és területfejlesztési miniszternek nem tetszik, hogy a jómódú pesti magyar nyugdíjasok és a felső tízezer tagjai mindent felvásárolnak a fiatalok elől. A miniszter a Biztonságban a Balatonon című konferencián tartott előadást – írta meg a hirbalaton.hu.

„Az öreg, gazdag budapesti lemegy a Balatonra és felvásárolja a házakat,

felhajtva ezzel az árakat, így a helyi fiatalok nem tudják elkezdeni az életüket, nem tudnak lakást, házat venni, következésképpen elköltöznek onnan”

– összegezte véleményét Navracsics.

A fiataloknak nincsenek lehetőségeik

Ez pedig demográfiai válsághoz vezet: a Balaton környéke lett a magyar Florida.

A területfejlesztésben az új fókusz a kis- és középvárosokra kerül, fontos feladat a vidék népességmegtartó erejének fokozása.

„A belföldi vándorlás, amit a koronavírus járvány fokozott, és az online munkavégzés előretörése nagy népességgyarapodást hozott az üdülőrégióban, ez azonban nem fiatalította a lakosságát”

– magyarázta.

Ennek oka a magas ingatlanárakban keresendő, „ami a fiatalokra mért halálos csapás” fogalmazott Navracsics.

Lakóhely vagy magyar Florida lesz a Balaton környéke?

„Ez az üdülőrégió egyik legnagyobb problémája”

– tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy az üdülőrégióban a közszolgáltatásokat is fejleszteni kell, hogy a lakosság számára elérhetőbbé váljanak.

„Meg kell még vitatni azt, megtartható-e a Balaton lakóhelyként,

vagy arra kell berendezkedni, hogy egyfajta magyar Floridaként, a jómódú magyar nyugdíjasok, illetve a felső- és felsőközéposztály nyaraló és pihenőhelye legyen, ahova néha leugranak vagy visszavonulnak”

– fogalmazott.

„Az itteni helyi társadalmak többet érnek annál az egész ország szempontjából, semhogy a Balatont csak egy vagyontárgyként, vagy üdülőhelyként kezeljük”

– mondta el.

Arra azonban nem tért ki, hogy a Balaton partján a NER-hez szorosan kapcsolódó vállalkozók vásárolják fel az ingatlanokat és az üres telkeket.

Valódi Hírek