Súlyos dolog derült ki két gyermekotthon vezetőjéről: Azonnal távozniuk kell

Sokáig tartott, végre megvan a vizsgálatok eredménye. Két gyermekotthon-vezető távozik, kirúgják őket.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára Facebook-oldalán közölte, megvannak az eredmények.

Ezt írta az államtitkár a vizsgálatról, ez derült ki két gyermekotthon-vezető kapcsán:

Az állami gyermekvédelmi vezetők átestek a pszichológiai alkalmassági vizsgálaton. Az eddigi megerősített tapasztalat szerint arra is jó a vizsgálat, hogy az ellenőrzött személy számára látható legyen, miben erős, de lássa a gyengeségeit és a korlátait is. Ebben semmi rossz és hátsó szándék nincs.

A vizsgálatot 273 vezetőnél irányozták elő, közülük – például betegség vagy más ok miatt – 268 vezető vizsgálata zajlott le. Ezek eredményeként elmondhatjuk, hogy a megvizsgált vezetők közül

két személyt minősített alkalmatlannak a klinikai szakpszichológusból álló bizottság személyiségzavar miatt.

A szükséges munkáltatói lépések itt megtörténnek.

Ped0fíliára való hajlamot a vizsgálat nem tárt fel egy vizsgált személy esetében sem.

Az alkalmasnak bizonyult gyermekvédelmi vezetők elkötelezettek a munkájuk iránt.

A gyermekvédelmi intézmények vezetőinek átvilágítását a Nemzeti Védelmi Szolgálat végezte, 1,7 milliárd forintból – írta a hvg.hu.

Kitört a botrány

Az elmúlt évtized egyik legsúlyosabb botránya robbant ki, amikor kiderült, hogy Novák Katalin, akkori köztársasági elnök kegyelemben részesítette a Bicskei Gyermekotthon volt igazgatóhelyettesét, K. Endrét. Ő volt az, aki nem csak hogy tudott az egykori igazgató, V. János molesztálási ügyeiről, de hamis vallomást is írt az egyik gyermek nevében. Az igazgató több gyermeket is molesztált az ott töltött 26 év alatt. Az ügyre 2016-ban derült fény. Tíz kiskorú fiú az RTL Házon Kívül adásában számolt be arról, hogy

az igazgató orálIs sz*xre kényszerítette őket.

Az ügy kirobbanása után február 10-én lemondott Novák Katalin, és mellette Varga Judit, volt igazságügyi miniszter is belebukott a kegyelmi-ügybe.

Nehezen ment

Ahogy mi is megírtuk, a kegyelmi botrányt követően „szigorúbb ellenőrzéseket” helyezett a kormány kilátásba, amely alkalmassági és pszichológiai vizsgálatot is magába foglal. Akkor Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azonban arról beszélt, hogy a vizsgálatokat márciusban és áprilisban végzik, és arra koncentrálnak, hogy

„ha volt korábban ki nem derült gyermekbántalmazás vagy sze*uális visszaélés, az most bukjon ki”.

Rétvári elmondta azt is, hogy több napos komplex vizsgálat alá vetik a gyermekvédelmi intézmények vezetőit, az eredmény kiértékelését pedig informatikai rendszer segíti. „A módszertant olyan szakemberek állították össze, akik ismerik minden területét a gyermekvédelemnek, és a cél az, hogy bármilyen kockázatot ki tudjanak szűrni, ami a gyermekek számára veszélyt jelenthet.”

Összesen 530 intézményben indult vizsgálat, amellyel kapcsolatban úgy fogalmazott:

„Emeljük ki nagyon gyorsan és küldjük börtönbe azokat,

akik ped0fil hajlamuk miatt mentek be ezekbe az intézményekbe, és így próbáltak gyermekek közelébe kerülni”.

A vizsgálat nem vonatkozott mindenkire

A Belügyminisztérium államtitkára arra már nem tért ki, hogy az erről szóló módosítás kizárólag a közalkalmazotti jogállású munkavállalókra terjed ki, vagyis

az egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőinek nem volt kötelező átesniük a vizsgálatokon (!).

Az Orbán-kormány hetekig nem nyilatkozott a gyermekvédelem területén végrehajtott átvizsgálásokról

Ahogy hírt adtunk róla, már hetekkel ezelőtt lezárult a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek vizsgálata, annak eredményéről mégsem lehetett sokáig semmit tudni.

Így Komjáthi Imre június közepén írásbeli kérdéssel fordult a Belügyminisztériumhoz „hol tart és mit mutat a gyermekvédelmi intézményvezetők és intézmények átvilágítása” címmel. Rétvári Bence akkor azt válaszolta, hogy a munkáltató dönt majd annak a gyermekvédelmi intézményvezetőnek a sorsáról, akinek az alkalmasságával összefüggő minősítése ezt indokolja.

A válaszából az is kiderült, hogy a vizsgálat áprilisban, májusban és június első felében zajlott, kétfordulós volt. Az ellenőrzés az állami fenntartású intézmények vezetőire terjedt ki, az egyháziakra nem. Rétvári azt is megjegyezte, az egyházi intézmények irányítóit egy július 1-től hatályos törvény alapján világítják át, ám ennek a „feltételrendszerét” még nem dolgozták ki.

Akkor Rétvári azt írta, az eredmények még nincsenek meg.

Valódi Hírek