Baj van? Rétvári Bence sumákolni kezdett a gyermekvédelmi vizsgálatok ügyében

Nem mindenkinek lesz kötelező a vizsgálat.

Mint ismert, a kegyelmi botrány kitörése után a kormányzat „szigorúbb ellenőrzéseket” helyezett kilátásba. Ugyanakkor

továbbra is csak a sajtóból értesültek a gyermekintézmények vezetői és munkatársaik

a bicskei gyermekbántalmazás nyomán kötelezővé tett alkalmassági, pszichológiai vizsgálatról – hívta fel a figyelmet a Népszava.

Nem tudnak behívott vezetőkről, sem vizsgálatokról

Az SOS Gyermekfalvaktól szintén ezt az információt kapták, és Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke is elmondta, neki sincs tudomása egyetlen behívott vezetőről, megkezdett, vagy befejezett vizsgálatról.

Az intézmény vezetője csupán egyetlen konkrétumot árult el a lapnak:

„Azt mondja az intézményünk egyik pszichológusa, hogy május végéig az összes vezetőt behívják Budapest mellé egy kastélyba. Két napon keresztül vizsgálják őket,

állítólag tesztet kell kitölteniük, meg szituációs gyakorlatok is lesznek.”

Megszólalt a belügyminiszter-helyettes

Jelezték, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azonban arról beszélt, hogy a vizsgálatokat márciusban és áprilisban végzik, és arra koncentrálnak, hogy „ha volt korábban ki nem derült gyermekbántalmazás vagy sze*uális visszaélés, az most bukjon ki”. Rétvári elmondta azt is, hogy több napos komplex vizsgálat alá vetik a gyermekvédelmi intézmények vezetőit, az eredmény kiértékelését pedig informatikai rendszer segíti.

„A módszertant olyan szakemberek állították össze, akik ismerik minden területét a gyermekvédelemnek, és a cél az, hogy bármilyen kockázatot ki tudjanak szűrni, ami a gyermekek számára veszélyt jelenthet”

– magyarázta Pintér Sándor helyettese.

Rétvári Bence elárulta, kiket kell azonnal börtönbe zárni

Azt mondta, az első nap ellenőrzött körülmények közötti tesztelik az intézményvezetőket, a második nap egyéni és csoportos gyakorlatokon kell részt venniük, ahol konfliktushelyzeteket oldanak meg.

„A kétnapos vizsgálat alapján készítik el a szakemberek az első elemzést számos szempontot figyelembe véve, a harmadik fázisban pedig pszichológiai mélyinterjút készítenek az érintetettekkel”

– mondta.

„Emeljük ki nagyon gyorsan és küldjük börtönbe azokat, akik ped0fil hajlamuk miatt mentek be ezekbe az intézményekbe, és így próbáltak gyermekek közelébe kerülni”

– fogalmazott az államtitkár, hozzáfűzve: 530 intézményben indult vizsgálat, beleértve az egyházi és civil fenntartású intézményeket is.

A vizsgálat nem vonatkozik mindenkire

Felhívták rá a figyelmet, hogy Rétvári Bence arra már nem tért ki, hogy az erről szóló módosítás kizárólag a közalkalmazotti jogállású munkavállalókra terjed ki, vagyis

az egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőinek továbbra sem kötelező átesniük a vizsgálatokon (!).

Kapcsolódó:

Eltitkolták Orbánék, de kibukott: Kónya Endre szülőfalujában nyaralt egy fideszes vezető tavaly (+fotó)

Koránt sincs vége a kegyelmi botránynak: A bicskei gyermekotthon újabb dolgozójáról derültek ki undorító dolgok

Fordulat a kegyelmi botrányban: Kónya Endre szörnyű dolgokat tett a börtönbe vonulása előtt

Valódi Hírek