Rohamosan fogy a levegő: Furcsán reagált Pintér embere néhány neki szegezett, égetően fontos kérdésre

Az Orbán-kormány még nem nyilatkozott érdemben a gyermekvédelem területén végrehajtott átvizsgálásokról.

Hetekkel ezelőtt lezárult az állami gyermekvédelmi intézmények vezetőinek átvilágítása. Az eredményeket azonban nem osztotta meg a kormány, így nem tudni, akad-e olyan, aki problémás a teszt szerint – írta a Népszava.

Kapcsolódó: Baj van? Rétvári Bence sumákolni kezdett a gyermekvédelmi vizsgálatok ügyében

Mi történt pontosan?

Mint ismert, a kegyelmi botrány kapcsán helyezték kilátásba Orbán Viktorék az átvizsgálásokat. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára tavasszal arról tájékoztatott, hogy a vizsgálatokat márciusban és áprilisban végzik. Részletezése szerint arra koncentráltak, hogy

„ha volt korábban ki nem derült gyermekbántalmazás vagy sze*uális visszaélés, az most bukjon ki”.

Rétvári akkor elmondta azt is, hogy többnapos komplex vizsgálat alá vetik a gyermekvédelmi intézmények vezetőit, az eredmény kiértékelését pedig informatikai rendszer segíti.

„A módszertant olyan szakemberek állították össze, akik ismerik minden területét a gyermekvédelemnek, és a cél az, hogy bármilyen kockázatot ki tudjanak szűrni, ami a gyermekek számára veszélyt jelenthet”

– magyarázta Pintér Sándor helyettese.

Mint akkor részletezte, az első nap ellenőrzött körülmények között tesztelik az intézményvezetőket, a második nap egyéni és csoportos gyakorlatokon kell részt venniük, ahol konfliktushelyzeteket oldanak meg.

„A kétnapos vizsgálat alapján készítik el a szakemberek az első elemzést számos szempontot figyelembe véve, a harmadik fázisban pedig pszichológiai mélyinterjút készítenek az érintetettekkel”

– mondta.

Kapcsolódó: Most készül kitörni az eddigi legbrutálisabb botrány: Orbánék friss húzásától még a fideszesek is kiakadnak

Az Orbán-kormány még nem nyilatkozott érdemben a gyermekvédelem területén végrehajtott átvizsgálásokról

Komjáthi Imre nemrég írásbeli kérdéssel fordult a Belügyminisztériumhoz. Pontosan arról érdeklődött,

„hol tart és mit mutat a gyermekvédelmi intézményvezetők és intézmények átvilágítása”.

Rétvári Bence válasza szerint a munkáltató dönt majd annak a gyermekvédelmi intézményvezetőnek a sorsáról, akinek az alkalmasságával összefüggő minősítése ezt indokolja. A válaszából az is kiderült, hogy a vizsgálat áprilisban, májusban és június első felében zajlott, kétfordulós volt, valamint az állami fenntartású intézmények vezetőire terjedt ki, az egyháziakra nem.

Rétvári megjegyezte, az egyházi intézmények irányítóit egy július 1-től hatályos törvény alapján világítják át, ám ennek a „feltételrendszerét” még nem dolgozták ki.

Mint kifejtette, a már említett időszakban 530 gyermekvédelmi szakellátást biztosító helyszínen volt ellenőrzés. Ugyanakkor az eredmények még nincsenek meg – fűzte hozzá.

Komjáthi Imre mellett a Népszava is küldött néhány égetően fontos kérdést a Belügyminisztériumnak, választ azonban még nem kaptak. A lap többek között arra volt kíváncsi, van-e olyan vezető, aki nem „ment át” a teszten, valamint, hogy mi az ő sorsa.

Kapcsolódó:

Drámai adatok érkeztek: Sosem volt még ennyire rossz a helyzet Magyarországon

Arcátlan bűncselekmény: Vádat emeltek két gyermekvédelmi vezető ellen

Valódi Hírek