Lépett az ügyészség Magyar Péter hangfelvétele miatt: Furcsa döntést hoztak a nyomozók

Az ügyészség a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvétel – amelyen Varga Judit is hallható – kapcsán adott ki tájékoztatást.

Átfogó, alapos, minden részletre kiterjedő vizsgálat után a Fővárosi Nyomozó Ügyészség

megszüntette a volt igazságügyi miniszter, Varga Judit magánbeszélgetését tartalmazó hangfelvétellel kapcsolatos nyomozást.

A határozattal szemben felülbírálati indítvány benyújtásának van helye – olvasható az ügyészség csütörtöki közleményében.

Mint részletezték, a nyomozás Magyar Péter két, közösségi médiában megjelent bejegyzésére alapozott feljelentés alapján indult. A posztok tartalmának tisztázására az ügyészség Magyar Pétert tanúként hallgatta ki. Azt követően három bűncselekmény gyanúját vizsgálta az illetékes szerv – részletezték, valamint ismertették a nyomozás főbb megállapításait.

Korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztása

A nyomozás során megállapították – a hangfelvétel, a tanúvallomások és a Schadl–Völner-ügy iratai alapján –, hogy egyetlen kormánytagnak vagy más hivatalos személynek sem volt tudomása az előkészítő eljárás elrendelését, 2021. március 5-ét megelőzően a korrupciós cselekményről. A bűncselekmény csak le nem leplezett korrupciós cselekmény vonatkoztatva követhető el. A korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztása miatti nyomozást a nyomozó ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette – áll a közleményben.

A Schadl–Völner-ügy nyomozati irataiból történő feltételezett kihúzásokkal kapcsolatos hivatali visszaélés

A nyomozás egyértelműen megállapította, hogy az ügyiratokat senki sem manipulálta. Az ügyészség minden büntetőjogilag releváns adatot a jogszabályi előírásoknak megfelelően értékelt – közölte az ügyészség.

Mint írták, a nyomozás során tanúként nyilatkozott – más tanúként kihallgatott személyek mellett – Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely. A tanúk egységesen azt vallották, hogy a nyomozati iratokat nem ismerték, a sajtóból tájékozódtak csak.

Kapcsolódó: Minden borul: Kiszivárogtak a Rogán elleni bizonyítékok Schadl–Völner-ügyben

A megállapított tények szerint a hangfelvételen

Varga Judit pletykákat osztott meg férjével,

illetve a Magyar Péter által elmondottakkal nem vitatkozott, azokat a férjére ráhagyta. Ezt alátámasztja, hogy a beszélgetés olyan tárgyi tévedéseket tartalmaz, amelyek kizárják azt, hogy az információkat az ügyészségi adatokból, vagy az iratokat ténylegesen ismerő személytől szerezték – fogalmaztak a közleményben.

Megjegyezték, a nyomozás megindulásától kezdve folyamatosan több példánya volt a nyomozati iratnak mind az ügyészségen, mind az ügyészségen kívüli szereplőknél – bíróságoknál, Nemzeti Védelmi Szolgálatnál, védőknél, gyanúsítottaknál –, így a kihúzás megvalósíthatatlan volt.

A nyomozás vizsgálta a lehallgatás során rögzített hangfelvételek sorsát. Megállapította, hogy azok vagy megtalálhatók a Fővárosi Törvényszéknek megküldött nyomozati iratok és bűnjelek között, vagy az alapügytől elkülönített nyomozások irataiban vannak, vagy azért kellett törölni a bizonyítékként fel nem használható iratokat, mert azt írta elő a törvény.

A nyomozati iratok feltételezett manipulációja kapcsán megállapították, hogy a Varga Judit és Magyar Péter közötti magánbeszélgetésen elhangzottak objektív tényekkel cáfolhatók. A lehallgatás során készült hangfelvételek sorsa végig nyomon követhető volt az eljárásban. Nem volt arra irányuló kísérlet, hogy külső személy befolyásolja a nyomozást. Mindezek alapján

a nyomozást a nyomozó ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette

– derült ki a közleményből.

Hivatali visszaélés gyanúja annak kapcsán, hogy Völner Pált jogellenesen figyelmeztették a büntetőeljárásról

A felmerült feltételezés kapcsán, hogy Völner Pált 2021 tavaszán a büntetőeljárásról figyelmeztették, a nyomozás azt állapította meg, hogy Völnerrel szemben 2021 tavaszán nem folyt büntetőeljárás. Őt nem hallgatták le, szerepe az ügyben ekkor még nem merült fel. Lehallgatása 2021. október 3-án kezdődött.

Kapcsolódó: Megáll az ész: Audi terepjáróval gurult el a lángosozóba a vagyonzárral sújtott Völner Pál

A gyanú szerint Völner Pál kapott figyelmeztetést az ellene folyó büntetőeljárásról közvetlenül Schadl György őrizetbe vétele előtt. Ennek kapcsán a nyomozás megállapította, hogy Völner Pál 2021. november 3-án az Országos Bírói Tanács ülésén vett részt. Onnan váratlanul távozott, mielőtt az őt érintő napirendi pontra sor került volna, majd a Schadl Györggyel megbeszélt találkozóra sem ment el.

Arra vonatkozóan nincs adat, hogy az OBT ülésen Völner Pál kivel találkozott, kivel beszélt. Másnap, november 4-én Völner az Igazságügyi Minisztériumban hivatalos rendezvényen találkozott Schadl Györggyel, akinek a viselkedése ezt követően nem változott meg.

A Völner Pállal szembeni nyomozásról tudott a bíróság, a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a titkosszolgálat, mivel az eljárás során különböző, nyomozással kapcsolatos feladatokat láttak el – ismertette az illetékes szerv.

A nyomozás során bizonyítékok hiányában

nem volt tisztázható, hogy Völner Pál kapott-e információt az ellene folyó nyomozásról.

Emiatt a nyomozást a nyomozó ügyészség – ebben a tekintetben – bizonyítottság hiányában szüntette meg – fejtették ki.

Kapcsolódó: Rogán Antalék nem tagadnak tovább: Völner a Karmelitában járt, mielőtt Schadlt elfogták

A Schadl–Völner-ügyben az ügyészség valamennyi bűncselekménygyanús esetben eljárt. A felelősöket bíróság elé állították, valamint gondoskodtak további büntetőeljárások lefolytatásáról. A hangfelvétel valamennyi ezzel ellentétes állítása egyértelműen és bizonyítottan valótlan volt – vélekedett az ügyészség.

Mi történt 2024 tavaszán?

Magyar Péter márciusban a Gulyás Balázsnak adott interjújában közölte, hogy birtokában van olyan terhelő hangfelvételeknek, amelyeket rövidesen be is mutatott az ügyészségnek. Az egyiken volt neje, Varga Judit hallható, aki azt magyarázta férjének, hogy az Orbán-kormány egy maffiakormány, amelyből nem lehet kiszállni.

Kapcsolódó: Magyar Péter nyilvánosságra hozta a titokban készített hangfelvételt, amelyen a fideszes bűncselekményekről beszél Varga Judit

A kegyelmi botrányba belebukott volt igazságügyi miniszter egy családi beszélgetésen azt állította, hogy a Schadl–Völner-ügy irataiba többen belenéztek, bele is nyúltak. Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter kihúzatta a róla szóló részeket – részletezte az egykori tárcavezető.

Az azóta tanúként kihallgatott exminiszter azt is elmondta volt férjének, hogy előre szóltak Völner Pál volt igazságügyi államtitkárnak az őt is érintő nyomozásról.

Mindez azonban a Polt Péter vezette ügyészség szerint bizonyítékok hiányában, az érintettek vallomása alapján, valamint egyéb, a közleményben ecsetelt tényezőket górcső alá véve nem történt meg. Mindez azért is különös, mert az utóbbi hónapokban sorra kerültek elő a hangfelvételen elhangzottakat megalapozó információk, ám az ügyészség szerint ez mind kevés, megszüntették a nyomozást.

Kapcsolódó:

Lehullt a lepel Varga Judit titkáról: Kiderült, ki volt az ügyészségre beosonó embere

Mi folyik itt? Polt Péterék nagyon gyanúsan reagáltak Rogánék brutális botrányára

Videóval: Kétségbeesett magyarázkodásba kezdett az ügyészség a Schadl–Völner-botrány miatt

Valódi Hírek