Minden borul: Kiszivárogtak a Rogán elleni bizonyítékok Schadl–Völner-ügyben

Az eddigi legsúlyosabb részletek jöttek a Schadl–Völner-ügy érintettjeiről. A Karmelitába rendelték Völnert Rogánék.

Ekkor indult a Schadl–Völner-ügy nyomozási szakasza

Így indult a Schadl–Völner-ügy látványos szakasza: Még 2021. november elején a Karmelitában jelezhették Völner Pálnak, hogy nyomozás zajlik Schadl György ellen – értesült a Telex. Mindezt az is alátámaszthatja, hogy az államtitkár ezután megpróbálta megszakítani a kapcsolatot a végrehajtói kar elnökével.

Mit mondott Magyar Péter?

Felidézték, hogy szerdán hasonlókról beszélt Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Ügyészség előtt:

„A nyomozás lezárulta, tehát a meggyanúsítás előtt és Schadl György őrizetbe vétele előtt fél évvel a kormánynak tudomása volt arról, hogy büntetőeljárás és titkos megfigyelés zajlik,

és erről tájékoztatták már fél évvel a meggyanúsítása előtt Völner Pál igazságügyi miniszterhelyettest.”

Kapcsolódó: Magyar Péter úgy tudja, valakik megmásították a Völner–Schadl ügy nyomozati iratait

Magyar Péter kedden az ATV-ben azt is elmondta, információi részben volt feleségétől, Varga Judit lemondott igazságügyi minisztertől, részben pedig Gulyás Gergelytől származnak.

Szerdán Magyar már arról beszélt, hogy hangfelvételei vannak, amelyek bizonyítják állításait. Azt ígérte, ezeket a jövő héten át fogja adni az ügyészségnek is. Magyar szerint tehát a kormányból annak ellenére figyelmeztették Völner Pált a Schadl György elleni nyomozásról, hogy abban

Völner is érintett volt, sőt a nyomozás utolsó hónapjaiban őt is lehallgatták.

Völnert 2021 decemberében gyanúsították meg

A lap információi többnyire megegyeznek Magyar Péter kijelentéseivel, egy részletet leszámítva: Magyar azt állította, Völnernek a meggyanúsítása előtt fél évvel szóltak a kormányból a nyomozásról. Völnert 2021 decemberében gyanúsították meg, azelőtt fél évvel 2021. júniust mutatott a naptár – hívták fel a figyelmet.

Mint írták, arra csekély az esély, hogy tényleg már júniusban szóltak Völnernek, ha pedig tényleg így történt, akkor Völner Pál „nem nagyon okos ember„, mert a Telex birtokában lévő lehallgatási jegyzőkönyvek szerint

az államtitkár 2021 nyarán és őszén még egészen nyíltan beszélgetett Schadl Györggyel.

A beszélgetésekben pedig kendőzetlenül volt szó korrupciós kapcsolatukról. Júliusban Völner még egy „kis névnapi figyelmességet” is elfogadott Schadltől, és a beszélgetésükből elég nyilvánvaló, hogy ez mit takart pontosan. Jelezték, Völner feltehetően nem tartott volna fenn ilyen szoros kapcsolatot a végrehajtói kar elnökével, ha már ekkor tudta volna, hogy Schadlt megfigyelik.

Az ügyben keresték Magyar Pétert, hogy arról érdeklődjenek, miért mondta mégis, hogy Völnernek fél évvel a gyanúsítás előtt szóltak, de nem akart több részletet megosztani az ügyben. Mindössze azt mondta, a pontos időpontot nem tudja. Annyit megerősített, hogy ő úgy tudja, a gyanúsítás előtt értesítették Völnert a nyomozásról.

A lap értesülései szerint tehát Völnernek nem fél évvel a meggyanúsítása előtt, azaz 2021 júniusában szóltak a nyomozásról, hanem csak Schadl őrizetbevétele előtt két nappal, 2021. november 3-án. Az információk szerint ekkor

a karmelitába rendelték Völnert, akit minden bizonnyal ekkor figyelmeztethettek, hogy nyomozás zajlik Schadl ellen.

Mindezt az is bizonyítja, hogy a lehallgatási jegyzőkönyvek szerint ettől a naptól változás állt be Völner és Schadl kapcsolatában. Miután Völnert a karmelitába hívták, első telefonbeszélgetésükben az államtitkár igyekezett lerázni Schadlt, aki nem is értette, hogy mi történik pontosan.

Mi történt az Országos Bírósági Tanács ülésén?

Schadl György 2021. október végén találkozót kezdeményezett Völner Pállal, akinek akkor már – az ügyészség szerint – hónapok óta rendszeresen adott át több millió forintos összegeket készpénzben. November 4-én csütörtök reggelre már eleve meg volt beszélve egy találkozójuk négyesben két ismerősükkel, de

Schadl ragaszkodott hozzá, hogy előtte valamikor négyszemközt is egyeztessenek,

a nyomozók szerint azért, mert Schadl ismét pénzt adott volna át az államtitkárnak – írták.

Völner Pálnak november 3-án szerdán hivatalos volt az Országos Bírósági Tanács (OBT) ülésére, állítása szerint ez délután ötig szokott tartani, ezért megbeszélték, hogy utána öt óra körül találkoznak a MOM Park bevásárlóközpontnál. Október 29-én még kedélyesen beszélgetve egyeztették a találkozó időpontját, és megállapodtak, hogy ha Völner látja már az ülés végét, sms-t küld Schadl Györgynek.

A végrehajtói kar elnöke aznap (november 3-án) délután három óra körül ért haza, és többször is beszélt telefonon egy végrehajtóval, akinek mindig el is ismételte, hogy „elvileg öttől” találkozója van valakivel, aki még az OBT ülésén vesz részt.

„Szia! Látod már a végét?”

– írta Schadl 16:43-kor Völnernek, mert valamiért ő nem kapta meg tőle az sms-t. Megjegyezték, Völner nem válaszolt sem akkor, sem később.

Erről beszélt telefonon Schadl György Völner Pállal

Azt írták, ezután a telefonbeszélgetésük összesen egy percig tartott, és azon Schadl érezhetően nem értette, Völner miért koptatja le szó nélkül. Völner úgy tett, mintha nem is tudná, Schadl miről beszél.

A beszélgetés így hangzott el:

„Völner: Szervusz! Akkor holnap találkozunk a megbeszélésen, jó?

Schadl: Halló! Rosszkor hívlak?

V: Hmmmmm. Figyelek.

Sch: Csak annyit szerettem volna, hogy pótoljuk valahogy. Vagy hogy legyen?

V: Szerintem holnap úgyis összefutunk az értekezleten, akkor majd tudunk egyeztetni.[..]

Sch: Baj van? Vagy?

V: Nincs, nincs, csak le kellett jönnöm Esztergomba, mert közbejött egy dolog. […]”

Schadl György feleségével akart elmenekülni

Ekkor ért véget a Schadl–Völner-ügy vádlottjainak kapcsolata.

Ezek után abban maradtak, hogy másnap találkoznak, akkor megtárgyalják az egész ügyet, majd lerakták a telefont. Mint írták, a beszélgetésben Völner végig úgy tett, mintha nem tudná, hogy aznapra találkozót beszéltek meg, és nem is volt hajlandó válaszolni Schadl ezzel kapcsolatos kérdéseire.

Schadl értetlenkedett, amiért Völner nem válaszolt, és nem volt hajlandó megmagyarázni, miért nem írt vagy mondott neki semmit. A nyomozati anyag Telexhez eljutott változatában ez az utolsó regisztrált telefonbeszélgetés a két férfi között.

Az nem derült ki, hogy másnap találkoztak-e, az viszont igen, hogy két nappal később, november 5-én délután

Schadl a felesége és több tízezer euró társaságában megpróbált Ferihegyről Dubajba repülni.

Egy korábbi vallomása szerint Schadl azért próbált meg „elutazni”, mert nyaralni indultak, a nyomozók szerint viszont azért, mert Magyarországnak nincsen kiadatási egyezménye az Egyesült Arab Emírségekkel, és az igazságszolgáltatás elől menekült volna. Azonban ez nem sikerült neki,

délután 13:38-kor a rendőrök megállították autójukat a repülőtér parkolójának bejáratánál, és bilincsben vitték el.

Ki rendelte be a Schadl–Völner-ügy egyik legfőbb gyanúsítottját?

A nyomozati anyagra, valamint a fenti beszélgetésre hivatkozva azt írták, elég világosan kirajzolódik, hogy Völner november 3-án már tudta, hogy Schadlt lehallgatják és megfigyelik, ezért nem akart vele személyesen találkozni és telefonon sem óhajtott beszélni vele semmiről.

A nyomozati anyag feldolgozása során még csak találgatni lehetett arról, vajon honnan kapott fülest Völner Schadl megfigyeléséről. A lap információi szerint november 3-án

Rogán Antal berendelte Völnert a karmelitába.

Azt írták, az államtitkár járt is a Miniszterelnöki Kabinetirodában, de hogy pontosan mi hangzott el ezen a találkozón, az rejtély, de elég valószínű, hogy ott, személyesen figyelmeztethették Völnert, hogy tartson távolságot Schadltől, mert lehallgatják és megfigyelik.

Úgy tűnik, koránt sincs vége a Schadl–Völner-ügy miatt kitört botrányainak, és úgy tűnik,

egyre súlyosabb bizonyítékok kerülnek elő Rogán Antal ellen is.

Valódi Hírek