Mi folyik itt? Megjelent Orbán friss ukáza a katonai misszióról, amelyben a fia is részt vesz

Orbán Viktor döntött. Már közel a megállapodás egy csádi katonai misszióról.

Beszámoltunk arról, hogy októberben a Honvédelmi Minisztérium (HM) a kormány nevében benyújtotta az Országgyűlésnek

a csádi magyar katonai misszió küldésére vonatkozó javaslatát.

A tárca közleménye szerint a csádi elnök meghívására tervezett misszió célja Csád stabilitásának, ezáltal „Európa és Magyarország biztonságának erősítése” (sic!), valamint az Afrika felől fenyegető újabb bevándorlási hullámok fékezése.

Januári fotók tanúsága szerint Orbán Viktor fia, Gáspár részt vett az afrikai országban folytatatott tárgyalásokon. A miniszterelnök fia mellesleg az egyesült királyságbeli sandhursti akadémián szerzett képesítést, és összekötő tisztként szolgál századosi rangban.

A képeken azonban egyedül Orbán Gáspár nem viselt egyenruhát, az információk szerint rejtőzködött az utazás során.

Csádi kalandjáról >>ITT<< írtunk bővebben.

Orbán Viktor döntött

A Magyar Közlöny friss számában megjelent a kormányfő határozata

„a Magyarország Kormánya és a Csádi Köztársaság Kormánya között a Csádi Köztársaság területén állomásozó magyar kontingens jogállásáról, a katonai együttműködésről és segítségnyújtásról előkészített kormányközi megállapodás létrehozásáról”.

Ennek nyomán felhatalmazta a honvédelmi minisztert, Szalay-Bobrovniczky Kristófot, hogy az érintett miniszterekkel egyetértésben a tárgyalások résztvevőit kijelölje. Továbbá engedélyt adott a tárcavezetőnek vagy az általa kijelölt személynek, hogy a tárgyalások eredményeként létrejövő szövegtervezetet aláírja.

Emellett felszólította a külgazdasági és külügyminisztert, Szijjártó Pétert, hogy a megállapodás létrehozásához szükséges meghatalmazási okiratot adja ki.

Végül felszólította a honvédelmi minisztert, a külgazdasági és külügyminisztert, valamint az igazságügyi minisztert, Tuzson Bencét, hogy a megállapodás után a szövegének végleges megállapítására adandó felhatalmazásról szóló határozat tervezetét haladéktalanul terjesszék a kormány elé.

Vadai Ágnes fontos kérdést tett fel a honvédelmi miniszternek

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusa írásbeli kérdéssel fordult január 26-án Szalay-Bobrovniczky Kristófhoz. Arról érdeklődött:

„Milyen jogszabály és milyen indokok alapján hozta nyilvánosságra a Magyar Honvédség egy katonájának a nevét, rendfokozatát és a csádimisszióban betöltött szerepét?”

Továbbá megkérdezte a tárcavezetőt:

  • „Mi indokolta, hogy az ön által megnevezett katona civil ruhában legyen jelen egy olyan tárgyaláson, ahol a hivatalos kép alapján a magyar delegáció többi tagja egyenruhát viselt?
  • Mi indokolta, hogy az ön által megnevezett katona tagja legyen, és civil ruhában legyen jelen Szijjártó Péter delegációjában?
  • Nem gondolja, hogy azzal, hogy nyilvánosságra hozta a Magyar Honvédség egy katonájának a nevét, rendfokozatát és a csádi misszióban betöltött szerepét, ön megsértette a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2021. évi CXL. törvény 15. §-át?
  • Igaz az, hogy Szerbiához hasonlóan Csádban is magyar honvédségi eszközöket próbálnak eladni?”

A tárcavezető február 12-én, hétfőn küldött választ Vadai Ágnesnek. Mint írta, a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2021. évi CXL. törvény 15. paragrafusának 1. és 3. bekezdései rendelkeznek a honvédelmi érdekből nem nyilvános adatok kezeléséről.

Valódi Hírek