Gulyás Gergely bemondta a magyarok rémálmát: A miniszter már a vészforgatókönyvet lapozgatja

Gulyás Gergely a kormányinfó keretében pánikoltatja a magyarokat. Cikkünk frissül!

Mi történt az elmúlt hetekben? Gulyás Gergely másfél hónapon át nem tartott kormányinfót

Beszámoltunk róla, hogy múlt héten hosszú kihagyás után tartott kormányinfót Gulyás Gergely, immáron új felállásban. A főpolgármester-jelöltté választott fideszes Szentkirályi Alexandrát ugyanis az Energiaügyi Minisztérium korábbi tárcavezető-helyettese, Vitályos Eszter váltotta kormányszóvivőként, így ő ült a kancelláriaminiszter mellett.

Miért kellett Gulyás Gergelyéknek ülniük? Korábban megírtuk, hogy Gulyás – a hivatalos tájékoztatás szerint – gerincműtéten esett át, így február végétől másfél hónapon keresztül eltűnt a nyilvánosság elől. A miniszter később új hajviselettel, meggyötört arccal tűnt fel egy kormányzati videóban.

Múlt héten aztán a miniszter újra munkába állt, és a szokásos csütörtöki időpontban Vitályos Eszterrel karöltve kormányinfót tartott. Az eseményen Varga Mihály pénzügy- és Nagy István agrárminiszter is részt vett.

A háborúról

A miniszter elmondása szerint a legutóbbi kormányülésen az orosz–ukrán háború került elsőként terítékre. A kabinet úgy látja, a NATO háborúra készül, ebből pedig Magyarország ki akar maradni.

„Nem szállítunk fegyvereket továbbra sem, nem küldünk katonákat, és nem engedünk át a magyar–ukrán határon fegyverszállítmányt”

– fogalmazott. Megjegyezte, hogy a november 5-ei, USA-beli elnökválasztások kulcsfontosságúak lesznek az események alakulásában. A magyar kormány már többször is kifejtette, hogy Donald Trump győzelmében bízik. Orbán Viktor csütörtöki CPAC Hungary-n elmondott beszédében is ezt hangoztatta.

Az üzemanyagárakról

A kabinet szerint a háború árát fizetjük meg a töltőállomásokon. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a minap bejelentette, a kormány felszólítja (sic!) az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól.

Az intézkedésről, az üzemanyagárak változásáról >>ITT<< írtunk részletesen.

Az Alaptörvény módosításáról

Ez megerősíti a gyermekvédelmi szabályokat, kétharmados döntéshez köti a közös uniós hitelfelvételben való magyar részvételt, és a honvédség katonai műveleteit szabályozza az Alaptörvény módosítása Gulyás Gergely részletezése szerint.

Az Országgyűlés előtt lévő módosító javaslat, amelyet a miniszterelnök nyújtott be, kizárja a lehetőségét, hogy köztársasági elnöki kegyelmet kapjon az, aki kiskorú sérelmére követett el sze*uális bűncselekményt vagy közreműködött ilyen bűncselekmény elkövetésében – fejtette ki.

A javaslat ugyanakkor eltörli a köztársasági elnöki döntéssel szembeni ellenjegyzést – fűzte hozzá. Emlékezetes, hogy Varga Judit exminiszter is az ellenjegyzés miatt, az azt követő felháborodás láttán döntött úgy, hogy visszavonulót fúj.

Kapcsolódó: Arató Gergely: A Fidesznek meg kell szavaznia a DK gyermekvédelmi javaslatát, ha harcolni akar a ped0fília ellen!

A kancelláriaminiszter tájékoztatott, hogy az Alaptörvény módosításáról szóló javaslat továbbá kétharmados parlamenti döntéshez köti a közös uniós hitelfelvételt. Emellett azt is közölte, hogy a módosítás a honvédségi csapatmozgásokat is érinti. A magyar honvédség katonai műveleteiről, állomásozásáról, határátlépéssel járó csapatmozgásáról, külföldi fegyveres erők Magyarország területét érintő katonai műveleteiről tartalmaz részletes szabályozást – fejtette ki.

Vendég érkezik Budapestre

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elárulta, május 8-a és 10-e között a kínai elnök lesz Orbán Viktor vendége. 20 éve nem került sor ilyen csúcstalálkozóra a magyar fővárosban – jegyezte meg.

Kapcsolódó: Váratlan fordulat: Újabb veszélyes megállapodást kötött az Orbán-rezsim a kommunista Kínával

Gulyás Kína kapcsán szót ejtett a magyar gazdaságról, annak érdekeiről. Emlékeztetett, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pár napja Pekingbe utazott.

A történet érdekessége, hogy amíg az Orbán-kormány szuverenitásról papol, addig az Európai Bizottság nemrég közölte, elítéli a tagállamokban történő külföldi beavatkozás minden formáját. Éppen ezért aggódva veszik górcső alá az egyes tagországokban – így például Magyarországon – működő kínai rendőrőrsökről szóló jelentéseket. Erről Margaritis Schinas alelnök beszélt nemrég az EP-képviselők vitáján, amely kifejezetten a távol-keleti országból érkező rendőrök európai jelenlétéről szólt.

Kapcsolódó: Ebből még hatalmas cirkusz lesz: Megüthetjük a bokánkat a kormány hajmeresztő húzása miatt

Lesújt a kormány

Ahogy Nagy Márton közölte, a kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy lépjenek, ezt követően ismét megnézik az árak alakulását. Kemény eszközökkel fognak beavatkozni, ha a kereskedők ezalatt nem térnek vissza a régiós átlaghoz – fogalmazott a tárcavezető.

Gulyás Gergely a kérdésekre válaszolva ezzel kapcsolatban elmondta, hogy érvényt fognak szerezni a megállapodásnak.

Felmerült, hogy a kormány miért nem csökkeni az üzemanyagokra kivetett adó mértékét. Gulyás szerint górcső alá kell venni az Európa Bizottság erre vonatkozó táblázatát. A tárcavezető azzal védekezett a közösségen belül nálunk kicsi az adó mértéke,

a költségvetés nem tud további bevételekről lemondani.

Kapcsolódó: Nagyon nagy baj közeleg: Orbánék teljesen taccsra vágták az államot, ennek az árát pedig mi fogjuk megfizetni

A GVH-ról

Mint írtuk, a jelek szerint visszavonulót fújt a Fidesz, mégsem lehet majd erőből megkaparintani a cégeket. Egy friss törvénytervezet értelmében ugyanis a Gazdasági Versenyhivatal cégük eladására kötelezhetné a vállalkozókat. A friss értesülések szerint azonban ez nem fog megvalósulni.

Kapcsolódó: Váratlan fordulat: Meghunyászkodtak Orbánék, visszavonulót fújt a Fidesz

Ezzel összefüggésben a kancelláriaminiszter azt mondta a kormányinfón, hogy a kabinet figyelemmel kiséri a tagállamok jogalkotását, azt, hogy milyen jogosítványokat adnak a hivatalaiknak a verseny tisztasáságak megőrzéséért. Mint közölte, az értesülés igaz, a törvényjavaslatot módosítják.

(Magyarország Kormánya/Facebook/Nyugati Fény)

Valódi Hírek