Kiadták az ukázt Nagy Mártonék: Elindult a visszaszámlálás a benzinkutakon

Vajon berezelnek az üzemanyagárak Nagy Mártontól?

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól – jelentette be Nagy Márton szerdán.

A kormány üléséről érkező nemzetgazdasági miniszter közölte, főként a 95-ös benzin és a gázolaj árának kell visszatérnie a régiós átlaghoz. Már történt kedvező elmozdulás, de a péntektől várható üzemanyagárak még mindig magasabbak a régiós átlagszintnél, a gázolajnál még mindig 10 forint, a benzinnél 27 forint az eltérés – fejtette ki.

Kapcsolódó: Nagy Márton kiadta a parancsot: A kormány pillanatokon belül belenyúlhat az árakba

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, ezt követően ismét megnézik az árak alakulását. Kemény eszközökkel fognak beavatkozni, ha a kereskedők ezalatt nem térnek vissza a régiós átlaghoz – fogalmazott a tárcavezető.

Nagy Márton felidézte, a kormány és a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) megállapodást kötött annak érdekében, hogy a hazai üzemanyagárak a régiós átlagárnál ne legyenek magasabbak. Az átlagot a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közli minden pénteken. Az első ilyen közlés múlt pénteken történt. Itt már látható volt, hogy az iparági szereplők ehhez alkalmazkodtak, így a Mol is – közölte a miniszter. Hozzátette, a vállalat a héten több lépésben csökkentette az üzemanyagárakat. Péntektől a gázolaj ára 633 forintra, a benzin ára pedig 647 forintra csökken.

Mi történt az üzemanyagárak körül?

Nagy Márton a múlt héten lengette be, hogy a kormány tárgyalni fog az üzemanyagárakról, és hogy a benzinárstop újbóli vezetése sem kizárt.

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt. A magyarországi átlagár 3,2 százalékkal magasabb a régiós átlagértéknél.

A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 654 forint volt. Ez 31 forinttal, 5 százalékkal haladta meg a régiós 623 forintos átlagárat – jelentette pénteken első alkalommal kiadott kísérleti üzemanyagár-statisztikájában a Központi Statisztikai Hivatal.

Nem mellékes, hogy a kormány több mint 40 forinttal drágította az üzemanyagokat januárban. A kabinet szerint erre „brüsszeli nyomás” miatt volt szükség, de Orbán Viktor decemberben elárulta, az áremelés mértékéről a kormánya döntött.

Kapcsolódó: Sürgős bejelentést tett Nagy Márton, miután megérkeztek a pocsék adatok

Tavaly sem volt rózsás a helyzet

2023-ban a dízelolaj magyarországi átlagára minden héten meghaladta a régiós átlagárat, az év első hónapjában 8-13 százalékkal múlta felül. Az év további részében a benzin árához hasonló tendenciát tapasztalt a KSH.

2024 első negyedévében havi szinten 5,4 százalékkal haladta meg a magyarországi dízelár a régiós átlagot. 2024. április 15-én ez az érték 5 százalék volt.

A legfrissebb adatok szerint Magyarországhoz képest a régiós országok közül Ausztriában, Szerbiában és Szlovákiában volt kissé magasabb a benzin átlagára. Csehország, Horvátország, Lengyelország, Románia és Szlovénia esetében a 95-ös oktánszámú benzin átlagára kevesebb mint 10 százalékkal, míg Bulgáriában több mint 10 százalékkal maradt el a magyar ártól.

A dízelolaj esetében Ausztria és Szerbia heti átlagára meghaladta a magyar értéket, ugyanakkor Bulgáriában az átlagár több mint 10 százalékkal kisebb volt a magyar dízel üzemanyag átlagárához képest – közölte a KSH.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára nemrég úgy nyilatkozott, hogy az üzemanyagárakat a forintárfolyam, a beszerzési lehetőségek és az adózási szabályok is befolyásolják, ezért lehet az, hogy különböző árakat láthatunk a régió kútjainál.

Kapcsolódó: Kiderült, miért vannak az egekben az üzemanyagárak Magyarországon: Nem fogsz meglepődni a válaszon

Rendre beszámolunk a Nyugati Fényen a forint árfolyamának alakulásáról. A hazai fizetőeszköz őrült táncot járt az utóbbi időben, leginkább a gyengüléséről szóltak a hírek.

Cikkünk írásakor, csütörtök reggel fél 9-kor az euró 393,7, a dollár 366,85, a svájci frank pedig 401,52 forint körül mozgott.

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Sokkoló adatok futottak be: Felbolydult a méhkas a karmelitában a friss inflációs számoktól

Valódi Hírek