Mi történt? Robbantani akart Nagy Márton, de alaposan felsült a miniszter

Az egekbe szökő benzinárról is nyilatkozott.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter Kiskunhalason, az ország első roma vállalkozásfejlesztési központjának átadásán vizionált elképesztő gazdasági növekedést. Nagy azt is elmondta a vg.hu-nak, hogy „a kormány türelme kezd elfogyni” a magas benzinárak miatt.

A miniszter szerint fényes jövő áll előttünk

„Ha beindulnak a beruházások, mint a CATL vagy a BMW, és ezek teljes kapacitáson fognak termelni, akkor

a 4 százalékos növekedés nagyon könnyen elérhető.

De ehhez kell az exportpiacaink és Németország gyógyulása is”

– mondta.

Van néhány ellentmondás: miközben a miniszter gazdasági növekedésről beszélt, az Orbán-kormány 675 milliárd forint értékű beruházás elhalasztásáról döntött. Márpedig beruházás nélkül nehéz növekedést elképzelni. Igaz ugyan, hogy Orbán Viktorék az akkumulátorgyártásban látják a jövőt, ez nem biztos, hogy fényes.

Eddig ugyanis legfőképp rákkeltő és magzatkárosító szennyező anyagok környezetbe engedése kapcsán hallottunk az akkumulátorgyárakról. Illetve azokban az esetekben, amikor a dolgozókat kellett mérgezéssel kórházba szállítani. Reméljük, a fényes jövőt nem ez jelenti Nagy szerint.

Egekben a benzinárak

Nagy Márton a benzinárakkal kapcsolatos aggodalmát is megosztotta a lap újságírójával.

„A kormány türelme kezd elfogyni, ez látszik az elmúlt napok történésein is.

Figyelmeztettük a MÁSZ-t (Magyar Ásványolaj Szövetség – a szerk.) a Molt is, hogy azt a megállapodást, amely értelmében a hazai üzemanyagáraknak a régiós középmezőnyben kell lenniük, tartsa be”

– magyarázta.

„Véleményünk szerint 7-9 százalékkal vannak följebb a hazai üzemanyagárak, mint a régiós átlag”

– tette hozzá.

A problémát természetesen nem az Orbán-kormány döntéseiben látja – például abban, hogy januárban 41 forinttal emelték az üzemanyagok jövedéki adóját literenként. Az áfa lehetséges csökkentéséről sem beszélt, pedig azt is csökkenthetnék.

Ehelyett a miniszter a Magyar Ásványolaj Szövetség és a Mol képviselőit vonta felelősségre.

Valódi Hírek