Ez rettenetes: Újra magzatkárosító anyagot engedett a környezetbe a gödi akkumulátorgyár

Nem ez az első eset.

Magzatkárosító oldószert találtak a gödi Samsung-gyár mellett kiömlő szennyvízben – írta meg a Greenpeace Magyarország csütörtöki sajtóközleményében.

Nem ez az első eset

A környezetvédő civileket a helyi Göd-ÉRT Egyesület értesítette február 21-én arról, hogy az akkumulátorgyár mellett csőtörés miatt szennyvíz ömlik ki a környezetbe. Épp aznap, amikor az atlatszo.hu hozzájutott a gödi Samsung-gyár és az egész város légszennyezettségi adataihoz.

A helyi civilek a frissen kifolyó vízből, a Greenpeace pedig a mellette lévő szántóföldről vett mintákat. Ezeket azután laboratóriumi vizsgálatra küldték. A vizsgálatok mindkét mintában

200 mikrogamm/liter magzatkárosító NMP-oldószert mutattak ki.

Az nem nyilvános, hogy pontosan mely vízvezetékben történt csőtörés, azonban az Európai Unióban

csak külön engedéllyel használható vegyületet akkumulátorgyártáshoz is használják.

Az eset kapcsán a Greenpeace a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt.-hez, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságához, a Pest Vármegyei Kormányhivatalhoz, illetve Göd Város Önkormányzatához is adatigényléssel fordult, hogy kiderítsék a szennyezés forrását.

A csőtörést ugyan elhárították, a szennyvíz azonban kiterjedt tócsákban a közeli termőföldön maradt.

A veszélyes anyagból éveken át tonnák kerültek a levegőbe

Az időközben az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszerbe is feltöltött adatokból kiderült, hogy a város levegőjét jelentősen terhelik olyan anyagok, amelyeket a gyárban használnak.

Az N-metil-2-pirrolidon (NMP) nevű szerves oldószerből 2019 és 2022 között összesen 88 tonnányi került a levegőbe. Ennek jelentős része 2021-ben, akkor 81 tonnát mértek. Ennek az anyagnak a belélegzése leginkább a terhes nőkre és a magzatokra jelent veszélyt,

a tartós kitettség vetélést vagy a magzat rendellenes fejlődését okozhatja.

A szén-dioxiddal sem jobb a helyzet: 2018 óta a hétszeresére növekedett a gödi levegőben mért mennyiség.

Rákkeltő anyagoknak kitéve dolgoztak

Az is kiderült, hogy tavaly júniusban a gyárban a nikkel mennyisége a megengedettnél 250-szer nagyobb volt. 2021-ben és 2022-ben összesen 133, 2023-ban pedig 44 emberről állapították meg a Samsungnál, hogy fokozottan ki vannak téve a rákkeltő anyagoknak.

Újabb gyárat terveznek

Megírtuk, hogy a Samsung SDI megerősítette: döntés született a

harmadik gödi gyár megépítéséről.

A február 27-i bejelentés értelmében a cég a Hyundai-jal működik majd együtt a beruházás során, 2026 és 2032 között 500 ezer elektromos jármű akkumulátorát gyártanák le – szúrta ki az atlatszo.hu egy koreai portálon a hírt.

A második gödi gyár építése már folyik, azt idén szeptemberben adhatják át. A harmadik – szintén a Pest megyei településre tervezett – üzem a hírek szerint 2026-re készülne el, de

a munkásokat már toborozzák is hozzá a Fülöp-szigetekről.

Valódi Hírek