Na, most van baj: Rákkeltő anyag került egy patakba egy akkumulátorfeldolgozóból (+videó)

Nem ez az első eset, hogy rákkeltő anyag került ki egy akkumulátorfeldolgozó üzemből.

Kimagasló értékben mutatott ki rákkeltő hatású vinil-kloridot, valamint toxikus hatású diklóreténeket a Salgó-patak vizében egy vizsgálat.

Az arzénkoncentráció is magasabb volt,

mint a felszíni vizekre megengedett határérték – írta közleményben a Greenpeace Magyarország.

Mintát vettek a vízből a rákkeltő akkumulátorfeldolgozó szennyezése után

Miután márciusban a helyi lakosok jelezték, hogy furcsa, vöröses–sárgás lé folyt a patakba, a civil szervezet mintát vett. A szennyezés a közeli akkumulátorhulladék-kezelő cég, az Éltex Kft. telephelyéről érkezett.

A civil szervezet tájékoztatása szerint a vinil-klorid

bizonyítottan emberi rákkeltő, DNS-károsító, mutagén hatással rendelkező illékony szer.

A szintén magas koncentrációban kimutatott cisz-diklóretén pedig mérgező anyag, amely különösen a vízi környezetre veszélyes.

„Elfogadhatatlan, hogy egy rendszeresen szabálytalanul eljáró és súlyos környezetszennyezést okozó cégre van bízva a hazai akkumulátorgyártásból származó hulladékok átvételének jelentős része. Az ország lakosságának és a természet védelmének érdekében

szigorúan ellenőrizni kell, hogy a különböző veszélyes hulladékok megfelelő kézbe kerüljenek”

– hangsúlyozta a Greenpeace. A szennyezés ügyében bejelentést tettek a Nógrád Vármegyei Kormányhivatalnál, a katasztrófavédelmi hatóságnál, és az Országos Vízügyi Főigazgatóságnál is.

Mint írták, az Éltex Kft. az utóbbi években jelentősen növekedett. Jelenleg meghatározó cég az akkumulátorgyárak hulladékának a kezelésében, többek között a gödi Samsung-gyár hulladékának is kiemelt elszállítója.

Április elején már bírságot kaptak

Beszámoltunk arról, hogy szabálytalanul tárolták, ráadásul a veszélyességet jelző kódot is megváltoztatták a 83 tonnányi nehézfém tartalmú anyagon, amelyet egy hulladékfeldolgozó cég mocsai telephelyén talált a hatóság. Az információk szerint

a többtonnányi hulladék a Komárom-Esztergom vármegyei akkumulátorgyárból származott.

A hulladékfeldolgozó Éltex Kft.-t

3,2 millió forintos bírsággal sújtották,

de az ügyről a lakosság nem értesülhetett. A cég 2016 óta működik Mocsa község határában, a telephely a dél-koreai SK On Hungary Kft. komáromi akkumulátorgyárától körülbelül 15 kilométerre fekszik.

Videó:

Valódi Hírek