Itt van Orbánék rendelete: Több száz állami beruházást fújt le a kormány

A fel nem használt pénzeket vissza kell fizetni, kivétel Lázár Jánost.

Péntek este jelent meg az a kormányrendelet, amelynek értelmében a május 15-ét követő nyolcadik napon érvényüket veszítik azok a kormány által felfüggesztett vagy megállított, központi költségvetési forrásból finanszírozott beruházásról szóló polgári jogi vagy támogatási szerződések, amelyekben szerződő fél

„az állam és az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szerv, helyi önkormányzat és az általa irányított költségvetési szerv, vagy azon gazdasági társaság, amelyben az állam vagy a helyi önkormányzat (…) legalább többségi befolyást gyakorol”.

A hvg.hu arról írt, hogy a kormány már tavaly nyáron jelezte,

közel 300 tervezett állami beruházást törölnek a spórolás miatt.

Mindennek értelmében a már létrejött, de nem hatályosult szerződések már nem lesznek érvényesek, és a fel nem használt források összegét vissza kell fizetni.

Kivételt képez egyedül Lázár János építési és közlekedési miniszter, aki május 23-áig elektronikus úton felmentést adhat a szerződés automatikus érvénytelenítése alól.

Mint írták, „a beruházással érintett szakpolitikai felelős miniszter” 2023. május 19-én, azaz jövő pénteken 16 óráig benyújtott javaslatára „az állam nevében eljárva” ő mint az állami beruházásokért felelős miniszter május 23-áig elektronikus úton felmentést adhat a szerződés automatikus érvénytelenítése alól, de a rendelet szerint még válaszolni sem köteles a vele jogilag egyenrangú minisztertársaknak:

ugyanis – hívták fel a figyelmet – ha a rendelet hatálybalépését követő nyolc napon belül (tehát 23-áig) „nem érkezik felmentés, akkor a javaslatot elutasítottnak kell tekinteni”. Ezt követően „a szakpolitikai felelős miniszternek” már nincs más dolga, mint hogy – fogalmaz a rendelet – „az érintett beruházás további szakmai indokoltságát az irányadó szakpolitikai programban, illetve szakpolitikai stratégiában foglaltakra figyelemmel felülvizsgálja”.

Valódi Hírek