Megdöbbentő fordulatot vett az iváncsai akkumulátorgyár ügyében elrendelt nyomozás

Nem jelentették be a hatóságnál, hogy veszélyes anyagokat fognak használni.

12 ember lett rosszul az épülő iváncsai akkumulátorgyárban május végén. A rendőrség az üggyel kapcsolatban nyomozást indított. Pár nappal később a Dunaújvárosi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya helyszíni ellenőrzést tartott a gyárban, ahol megállapították: az építtető koreai SK On Hungary Kft. nem jelentette be a népegészségügyi központnál, hogy az iváncsai telephelyen veszélyes anyagokkal fognak dolgozni.

Egyebek mellett ez is kiderült Rétvári Bence államtitkár válaszából, amelyet Tóth Bertalan MSZP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott.

A politikus arról kérdezte (volna) Pintér Sándor belügyminisztert, hogy

hol tart a mérgezéses tünetek miatt elrendelt nyomozás.

Pintér utasítására pedig Rétvári Bence államtitkár számolt be az ügy részleteiről. Azt írta: a dunaújvárosi rendőrkapitányság június 7-én foglalkozás körében elkövetett gondtalan veszélyeztetés gyanúja miatt rendelt el nyomozást.

A nyomozók az érintett dolgozókat tanúként kihallgatták, valamint adatkéréssel fordultak az SK On Hungary Kft. felé „további munkavédelmi, veszélyes anyagkezelési dokumentációk, munkaköri leírások, belső szabályzók által lefektetett protokollok beszerzése céljából”. Az eddigi bizonyítékok alapján konkrét személyt még nem gyanúsítanak – ismertette.

A járási hivatal népegészségügyi osztálya június 5-én tartott helyszíni szemlét az üzem területén, amelynek során megállapították: az SK On Hungary Kft. az iváncsai telephely vonatkozásában „a veszélyes anyaggal/keverékkel végzett tevékenységre nem tettek bejelentést az OSZIR Szakrendszeri Információs Szakrendszer-Kémiai biztonsági rendszerbe”.

A kémiai biztonsági hiányosságok miatt hivatalból eljárást is indítottak.

Az építésügyi hatóság azonban mindent rendben talált az iváncsai üzem területén, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal a rendőrségnek azt közölte, hogy „az építmények kivitelezése folyamatban van, az engedélyezési eljárás lezárult, a használatbavételi engedélyezési eljárás pedig nem kezdődött meg. Az ügyben építési hatóság hatáskörét érintő szabálytalanságot, nem állapítottak meg, részükről

további építésügyi hatósági intézkedés az ügyben nem indokolt”.

(24.hu nyomán)

Kapcsolódó:

Nincs vége az őrületnek: Újabb botrányos tények derültek ki az iváncsai akkumulátorgyár építkezéséről

Hátborzongató részletek derültek ki az iváncsai akkumulátorgyárról: Rákkeltő anyagokkal találkozhattak a dolgozók

Váratlanul megszólalt a cég az iváncsai akkumulátorgyárban történt különös rosszullétről

 

Valódi Hírek