Mi lesz ennek a vége? Orbán Viktor egyik legfőbb bizalmasa nemet mondott a miniszterelnöknek

Nem vállalja a Fidesz felkérését.

Trócsányi László nemet mondott Orbán Viktornak: a Fidesz felkérése ellenére sem akar alkotmánybíró lenni. Pedig nagy valószínűség szerint a testület elnökének választották volna.

Megírtuk, hogy február végén Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Facebookon árulta el: Trócsányi László a jelölt az Alkotmánybíróság elnöki pozíciójára. Mint ismert,

a kormány igazságügyi minisztereként is tevékenykedett 2014 és 2019 között a fideszes politikus,

így nem épp az alkotmányosság pártfüggetlen őreként fog viselkedni.

A 67 éves jogtudós, ügyvéd, diplomata, egyetemi tanár 2019 óta nem Magyarországon politizál, a Fidesz EP-képviselőjeként dolgozik. Nemrég bejelentette, hogy idén nem indul az európai parlamenti választásokon, a Károli Gáspár Református Egyetem rektoraként dolgozik a továbbiakban.

Nem tesz eleget a felkérésnek

„Hosszas mérlegelés után arra az elhatározásra jutottam, hogy

a megtisztelő felkérésnek – egyetemi kötelezettségvállalásaimra tekintettel – jelenleg nem tudok eleget tenni”

– írta a Károli Gáspár Református Egyetem rektora az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Trócsányi jelölése evidens lépésnek tűnt februárban. Fideszes politikusként mindig lojális volt Orbánhoz, ráadásul Sulyok Tamással – az Alkotmánybíróság előző elnökével, a jelenlegi államfővel – egyetemi évei óta szoros kapcsolatot ápol.

A politikus 2000 és 2004 között Magyarország brüsszeli nagykövete volt, 2007-ben az Alkotmánybíróság tagjává választották. Tisztségét 2010-ig töltötte be, amikor kinevezték Magyarország párizsi nagykövetévé. 2014-től 2019. június 30-ig volt igazságügyi miniszter.

2020 óta a Magyar Jogász Egylet elnöke, nemrég, 2024 januárjában jelezte, hogy nem indul a 2024-es EP-választáson

Egy bűnügyben is előkerült a neve

Trócsányihoz nem lehetett sok botrányt kötni, legalábbis eddig. A Schadl–Völner-ügyben ugyanakkor egy hónapja előkerült a neve. Schadl György asszisztensének naplójában egy ponton az alábbi jegyzet tűnik fel:

„Gyurinak szólni, Trócsányi ügye hogy áll!”

A megjegyzés Trócsányi László volt igazságügyi miniszterre vonatkozhat, ő viszont úgy nyilatkozott, hogy egy szakmai egyeztetésen felül nem került kapcsolatba a végrehajtói kar letartóztatott elnökével.

Valódi Hírek