Kiderült: Újabb vezető fideszes politikus lehet érintett a Schadl–Völner-botrányban

Több vádlott is beidéztetné.

A 24.hu cikkében arról számolt be, hogy Schadl György asszisztensének naplójában egy ponton az alábbi jegyzet tűnik fel:

„Gyurinak szólni, Trócsányi ügye hogy áll!”

A megjegyzés Trócsányi László volt igazságügyi miniszterre vonatkozhat, ő viszont a lapnak úgy nyilatkozott, hogy egy szakmai egyeztetésen felül nem került kapcsolatba a végrehajtói kar letartóztatott elnökével.

A lap birtokába került nyomozati anyagokból kiderül: M. V., az ügy negyedrendű vádlottja, Schadl bizalmasa, sofőrje – akinek Rogán Antal kabinetfőnökével is volt dolga – gyakran intézte a végrehajtói maffia fejének kényes ügyeit.

A fenti mondat M. V. naplóbejegyzései közé 2021. novemberének elején, tehát Schadl György letartóztatása előtt pár nappal került be, amely nem tesz pontos utalást arra, hogy milyen ügyről lehet szó. Azonban a büntetőper előkészítő ülésén kiderült,

egy vesztegetéssel vádolt önálló bírósági végrehajtó és Völner Pál is Trócsányi László meghallgatását kezdeményeze.

A lap megkereste az üggyel kapcsolatban Trócsányit, aki 2019 óta az Európai Parlamentben tevékenykedett. Trócsányi válaszában közölte:

„2021-ben egy alkalommal beszéltem a végrehajtói kar elnökével végrehajtási szakkérdésben. Más kapcsolatom nem volt vele,

ebből következően a kapcsolatot nevezettel nem tartottam.”

A volt igazságügyi miniszter azt írta, minisztersége alatt egyedi végrehajtói kinevezéssel nem foglalkozott, ennek szabályait a minisztérium szervezeti és működési rendjének szabályzata tartalmazta. Trócsányi azt is megjegyezte, hogy

tanúként meghallgatná pár érintett:

„egy büntetőeljárásban az érintettnek jogában áll tanú beidézésére javaslatot tenni, amelynek teljesítéséről a bíróság dönt.”

Az, hogy a bíróság beidézi-e Trócsányit és a Völner Pál által szintén meghallgatni kívánt Varga Juditot, Süli Jánost és egy sor államtitkárt, az csak májusban, a tárgyalási szakasz kezdetekor derülhet majd ki.

A közelmúltban kezdődött tárgyaláson Schadl György tagadta bűnösségét, ahogy a fideszes volt államtitkár, Völner Pál is. Mindkettejüket azzal vádolják, hogy

maffiaszerű rendszert építettek ki a végrehajtók kinevezésében,

és saját embereiket ültették be a jobb körzetekbe, amiért cserébe sikerdíjként visszavették tőlük bevételük egy részét. A vádirat szerint Schadl közel egymilliárd forintot zsebelt be ezzel a módszerrel, Völner Pál pedig összesen legalább 83 millió forintot kapott kézhez korrupciós szolgáltatásaiért.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek