Mire készül a Fidesz? Botrányos, kit jelölnek Orbánék az Alkotmánybíróság elnökének

Trócsányi László, az új jelölt és a régi elnök jó barátságot ápolnak.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Facebookon árulta el: Trócsányi László a jelölt az Alkotmánybíróság elnöki pozíciójára. Mint ismert,

a kormány igazságügyi minisztereként is tevékenykedett 2014 és 2019 között a fideszes politikus,

így nem épp az alkotmányosság pártfüggetlen őreként fog viselkedni.

A 67 éves jogtudós, ügyvéd, diplomata, egyetemi tanár 2019 óta nem Magyarországon politizál, a Fidesz EP-képviselőjeként dolgozik. Nemrég bejelentette, hogy idén nem indul az európai parlamenti választásokon, a Károli Gáspár Református Egyetem rektoraként dolgozik a továbbiakban.

Trócsányi 2000 és 2004 között Magyarország brüsszeli nagykövete volt, 2007-ben az Alkotmánybíróság tagjává választották. Tisztségét 2010-ig töltötte be, amikor kinevezték Magyarország párizsi nagykövetévé. 2014-től 2019. június 30-ig igazságügyi miniszter.

Lojalitása nem kérdés, eddig is a Fideszt támogatta.

Igazán nagy botrány nem fűződik a nevéhez, bár 2020-ban a belga bíróság kimondta:

nem becsületsértés antiszemitának és rasszistának nevezni Trócsányi Lászlót.

Erre azután került sor, hogy az EP-képviselő a brüsszeli Világi Zsidó Közösségi Központ (CCLJ) nevű szervezettel szemben keresetet nyújtott be.

A volt igazságügyi miniszter azért perelte be a szervezetet, mert az xenofób, rasszista, antiszemita miniszternek” nevezte őt.

A pert Trócsányi egy 2018-as eset miatt indította, amikor még igazságügyi miniszterként részt vett volna egy migrációs konferencián Belgiumban a Saint-Louis Egyetemen.

A CCLJ ekkor kiadott egy közleményt, amelyben Trócsányit a fenti jelzőkkel illette, és úgy fogalmazott, hogy miniszterként az Orbán-kormány menekültellenes politikájához adja a nevét, illetve romaellenes kijelentést is tett.

(Kocsis Máté / Facebook)

Valódi Hírek