Elhúzták Ókovács Szilveszter nótáját: Sztrájkba kezdtek az Operaház dolgozói

Áll a bál.

Sztrájkba kezdtek a Magyar Állami Operaházban, ahol szerdán is kórus nélkül adják elő a Hunyadi László című darabot. Úgy tudni, a sztrájk elsősorban nem a béremelés miatt zajlik, hanem sokkal inkább a munkakörülmények, a 12-14 órás munkaidő és a kollektív szerződés hiánya ugyanúgy kiváltó okai a tiltakozásnak, mint az inflációt finoman sem követő fizetés – írta a Népszava egy neve elhallgatását kérő forrásra hivatkozva.

Kórus nélkül maradt Erkel Ferenc darabja

Azt írták, szerdán kórus nélkül, a kórusrészek kihagyásával fogják levezényelni a Hunyadi Lászlót az Operaházban, ahol kedd óta sztrájkba kezdtek a dolgozók. Az információk szerint a kórus nélküli előadásról maga az intézmény főigazgatója, Ókovács Szilveszter hozott döntést.

Kapcsolódó: Kitört a botrány az Operaházban: Lemondott a karmester Ókovács Szilveszter dermesztő húzása miatt

A lap forrása jelezte, ha a kórus nem játszik, úgy zongorakísérettel lesz hallható és látható Erkel Ferenc operája.

„Már az is lehetséges, hogy Erkel zeneműveket is megváltoztatunk, hogyha a munkáltatónak így jó”

– jegyezte meg.

Nem engedték be a tiltakozó művészeket

Mint írták, a kedden kezdődő sztrájkhoz csatlakoztak volna szolidaritásukat kifejező művészek, muzsikusok is, akik nem voltak szolgálatban, azonban

őket nem engedték be az épületbe.

„Megoldásként két dolgot tudok elképzelni: a nagy botrány annyira kellemetlen a fenntartónak, hogy beáldozza Ókovács Szilvesztert, gondoljunk csak Novák Katalinra és Varga Juditra vagy pedig csak azért is az történik, amit a hatalom akar és jön a csoportos létszámleépítés”

– részletezte a lapnak az Operaház munkatársa.

A büfébotrányról

A közelmúltban beszámoltunk róla, hogy Ókovács két részre osztotta a mindössze egy felvonásos, igen népszerű Carmina Burana című darabot az Operaházban. A főigazgató lépésének nem szakmai, pusztán gazdasági okai vannak: növelni szeretné az intézmény büféjének bevételeit.

A döntés ellen kifakadt a darab népszerű karmestere, Bogányi Tibor. Közölte: Ókovács szakmaiatlan lépése miatt nem hajlandó tovább dirigálni a Carmina Buranát. Utána Miklósa Erika operaművész is kommentálta a történteket. Ő kemény szavakkal bírálta a főigazgató lépését, és hangsúlyozta:

nem az Operaháznak van büféje, hanem éppen fordítva.

Gábor György sem maradt néma az esetet követően. Frappáns, csípős hangvételű, mindössze egy mondatos bejegyzésben pörkölt oda Ókovács szilveszternek.

Kapcsolódó:

Kitört a botrány az Operaházban: Lemondott a karmester Ókovács Szilveszter dermesztő húzása miatt

Áll a bál az Operaházban: Ókovács Szilveszter máris megfenyegette a büfébotrányt kirobbantó karmestert

Itt a pofon Ókovácsnak: Frappáns posztban tették helyre az Operaház elszabadult főigazgatóját

Valódi Hírek