Hatalmas balhé lett Ókovács Szilveszter döntéséből: Miklósa Erika is beleállt az igazgatóba

Ez nem úgy sült el, ahogy tervezte.

Beszámoltunk róla, hogy lemondott a Carmina Burana című előadás népszerű karmestere, Bogányi Tibor, miután Ókovács Szilveszter, az Operaház kormánypárti főigazgatója két részre osztotta a darabot, hogy a büfé nagyobb bevételt termeljen. Az igazgatói utasítás szombaton érkezett, annak szakmaiatlanságával azonban Bogányi nem tudott azonosulni, így lemondott a darab dirigálásáról.

A történtek után megszólalt Ókovács Szilveszter is, aki észbontó magyarázkodásba kezdett. Sértődött stílusú írásában Bogányi megfogalmazását kritizálta, szerinte ugyanis a karmester a tanácsköztársaságot (sic!) idézte meg írásában, amikor Nemzeti Operaháznak nevezte az intézményt. Az igazgató a kritikát ráadásul „műbalhé”-nak (sic!) nevezte.

Mindezek után az Index megkereste az Operaház vezetéséért tavaly pályázó Miklósa Erika nemzetközi hírű operaművészt. Az énekesnő kemény szavakkal kritizálta Ókovács lépését.

Végtelenül elszomorít a döntés, hogy a 70 perces Carmina Burana öt éve futó – sikeres, telt házas – előadását »kettévágják« egy szünettel a Magyar Állami Operaházban egy főigazgatói utasításra.

Az nem szakmai indok, hogy a büfé bevételét növelni kell a szünetben. Nem a büfének van Operaháza

– hangsúlyozta Miklósa Erika.

A művész kiemelte: a lépés méltatlan az alkotókhoz, a nézőkhöz, sőt a darab szellemiségéhez is. A karmester döntését tiszteletre méltónak nevezte, kiemelve: Bogányi színvonalas darabot alkotott, és érthető, hogy ilyen körülmények között nem hajlandó közreműködni annak előadásában. Mindemellett hangsúlyozta: bízik benne, hogy Ókovács visszavonja a döntését.

Az előadásból kilépő karmestert is elérte a hírportál. Ő úgy nyilatkozott:

ordító szakmaiatlanság, hogy kettévágták a darabot.

Elmondta: 5 éve játsszák azt, és Ókovács még annyit sem tett meg, hogy személyesen közölje a döntését. „Kész tények elé állított, csupán egy sms-t kaptam tőle” – jegyezte meg.

Mindemellett azt is közölte: „nem egészséges„, hogy Ókovács mindent egy személyben dönt el az intézményben.

Valódi Hírek