Áll a bál az Operaházban: Ókovács Szilveszter máris megfenyegette a büfébotrányt kirobbantó karmestert

Jogi lépéseket tesz Ókovács Szilveszter.

A Nyugati Fényen mi is megírtuk, hogy lemondott a Carmina Burana című előadás népszerű karmestere, Bogányi Tibor, miután Ókovács Szilveszter, az Operaház kormánypárti főigazgatója kettévágta a darabot, hogy a büfé ezzel is nagyobb bevételt tudjon termelni. Az igazgatói utasítás szombaton érkezett, annak szakmaiatlanságával azonban Bogányi nem tudott azonosulni, így lemondott a darab dirigálásáról.

Ókovács szerint az egész ügy csak egy „műbalhé”

Az ügyben megszólalt maga Ókovács Szilveszter is, aki észbontó magyarázkodásba kezdett. Sértődött stílusú írásában Bogányi megfogalmazását kritizálta, szerinte ugyanis a karmester a tanácsköztársaságot (sic!) idézte meg írásában, amikor Nemzeti Operaháznak nevezte az intézményt. Az igazgató a kritikát ráadásul „műbalhé”-nak (sic!) titulálta. Az Ókovács posztjához hozzászólók közül volt, aki azt javasolta a főigazgatónak, hogy „esetleg lehetne a szünetben M1 Híradót is vetíteni”.

Miklósa Erika és Gábor György is megszólalt

Mindezek után az Index megkereste az Operaház vezetéséért tavaly pályázó Miklósa Erika nemzetközi hírű operaművészt. Az énekesnő kemény szavakkal kritizálta Ókovács lépését. Arról is beszámoltunk, hogy vasárnap kora este Gábor György frappáns jegyzetben kommentálta a történteket.

„Már dolgozik a zeneszerző, aki arra kapott megbízást, hogy Bartók A kékszakállú herceg vára c. operájának hét ajtaja mellé megkomponálja a büfébe vezető nyolcadik ajtó zenéjét”

– írta közösségi oldalán a filozófus.

Ókovács fenyeget

Friss fejlemény az ügyben, hogy Ókovács főigazgató a Blikknek azt nyilatkozta, igenis volt egyeztetés arról, hogy a Carmina Burana előadást kettévágják egy félórás szünet miatt.

„Az intézmény kifejezett kérését saját előadásával kapcsolatban két igazgató is tolmácsolta a karmesternek, aki a végrehajtást megtagadta, és egy 22.00-kor kézhez vett levélben lemondta a másnapi 11-es előadást”

– magyarázta Ókovács, megjegyezve, Carl Orff műve négy nagy részből áll, ennek a felénél tartanak szünetet.

„Az előadás nettó játékideje – a középkori vágáns verseket és dalokat tartalmazó előjátékkal együtt – mintegy 75 perc, számos olyan opera és balett van műsoron, amelynek egyes felvonásai 30-40 percesek”

– tette hozzá.

Azt is mondta: a büfé hónapok óta az Operaház saját kezelésében működik, bevételéből és az előadások, rendezvények értékesítéséből a dolgozók számára bérkiegészítést fizetnek. Válaszában arról is tájékoztatott, hogy a Magyar Állami Operaház elítéli Bogányi Tibor vendégkarmester súlyosan szerződésszegő magatartását, és „érdekeinek védelme miatt”

a szükséges jogi lépeseket megteszi.

Kapcsolódó:

Kitört a botrány az Operaházban: Lemondott a karmester Ókovács Szilveszter dermesztő húzása miatt

Hatalmas balhé lett Ókovács Szilveszter döntéséből: Miklósa Erika is beleállt az igazgatóba

Felrobbant az internet: Gábor György bevitte a kegyelemdöfést Ókovács Szilveszternek

Valódi Hírek