Mi lesz ebből? Orbánnak rövidesen szembe kell néznie több kritikusával

Orbán Viktor zsúfolt menetrendre készülhet.

Visegrádi kormányfői csúcstalálkozó lesz február 27-én, kedden Prágában – jelentette be a cseh kormányfői hivatal hétfőn.

A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák miniszterelnök találkozójának fő témáit az energiabiztonság, az Európai Unió stratégiai célkitűzései, valamint az illegális migráció megelőzése fogják alkotni – olvasható a közleményben.

Petr Fiala cseh kormányfő már jövő hétfőn találkozik Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel. A kétoldalú tárgyalások témája az Európai Unió bővítése, az ukrajnai helyzet és a regionális együttműködés a védelem, az energetika, illetve a migráció terén.

A visegrádi kormányfők a Lichtenstein-palotában találkoznak, majd megbeszéléseiket munkaebéden folytatják – tették hozzá.

„A kormányfők elsősorban az energiabiztonságról, a közösség stratégiai célkitűzéseiről, az illegális migráció megelőzéséről és a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásáról fognak tárgyalni”

– mutatott rá a cseh elnöki hivatal.

Csehország tavaly júliusban vette át a visegrádi csoport egyéves soros elnöki tisztségét.

Orbán Viktor zsúfolt menetrendje

Megírtuk, hogy a jövő héten kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka. Előtte azonban a Fidesz frakciója ismét elvonul tanácskozni egy kormányközeli oligarcha luxusszállodájába. Gyűlésüket a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels egyik Balatonalmádiban található szállodájában tartják meg.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes már benyújtotta az Orbán-kormány tavaszi parlamenti jogalkotási programját, ám a dokumentumban nem ejtenek szót Svédország NATO-csatlakozásáról – derült ki január közepén.

A magyar kormány hosszú ideje halogatja a döntő lépést. A fideszes politikusok szemét több dolog is szúrja a svédek csatlakozásával kapcsolatban: a képviselők a jelek szerint például nagyon a szívükre vették, hogy Svédországban megkérdőjelezték a magyar jogállamiság helyzetét.

Az amerikai törvényhozásban egy republikánus és egy demokrata szenátor fogott össze: komoly bírálatokat fogalmaztak meg Magyarországgal kapcsolatban mind a demokráciát, mint a svéd NATO-csatlakozás jóváhagyását, annak késleltetését illetően.

Vasárnap kétpárti amerikai kongresszusi delegáció érkezett Budapestre, hogy a NATO-t és Magyarországot érintő stratégiai kérdésekről tárgyaljon. Rövidesen kiderült, hogy Orbánék nem voltak hajlandóak találkozni a küldöttség tagjaival.

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó cikk:

Nemzetközi botrány lett Orbánék felszívódásából: Súlyos üzenetet kaptak a fideszesek a parlamenti munka blokkolása miatt

Valódi Hírek