Újabb pofont kaptak Orbánék: Bekeményített az USA, figyelmeztették a magyar kormányt

Bírálják a magyar demokrácia állapotát.

Az amerikai törvényhozásban egy republikánus és egy demokrata szenátor fogott össze: komoly bírálatokat fogalmaztak meg Magyarországgal kapcsolatban.

Mind a demokrácia állapotát, mind a svéd NATO-csatlakozás jóváhagyása miatti késlekedést illetően

lesújtó véleményt fogalmaztak meg az Orbán-kormánnyal szemben

– írta meg az ABC News.

A Kongresszusnak benyújtott tervezetet Jeanne Shaheen, New Hampshire-i demokrata és Thom Tillis, észak-karolinai republikánus képviselő jegyzi. Ebben azt írták,

„Magyarország nem teljesítette azon kötelezettségvállalását, miszerint nem lesz utolsó Svédország NATO-ratifikációjában.

Ez veszélyezteti a transzatlanti biztonságot és a békét egy, a stabilitás szempontjából kulcsfontosságú időszakban”.

Megírtuk, hogy január végén a török parlament

megszavazta Svédország NATO-csatlakozását.

Ezzel Magyarország maradt az utolsó tagállam, amely nem ratifikálta az északi ország NATO-tagságát

Ez azért is lehet furcsa, mert Orbánék többször is ígéretet tettek arra, hogy nem hazánk lesz az utolsó erről voksoló tagállam.

Kedden David Pressman amerikai nagykövet is arról beszélt a nyírmártonfalvi lombnélküli lombkoronasétánynál, hogy biztos benne: a Fidesz hamarosan megszavazza a svédek csatlakozását.

Ennek ellenére Orbánék a parlament tavaszi ülésszakára még csak napirendre sem vették a svéd NATO-csatlakozás kérdését, tehát – jelen állás szerint – legkorábban szeptemberben szavazhatna róla az Országgyűlés.

A két szenátor bírálta Orbánékat, amiért egyre szorosabbra fűzi kapcsolatait Pekinggel és Moszkvával, valamint ellenállt és felhígította az Európai Unió Oroszország ellen hozott szankcióit.

Hangsúlyozták, hogy a migráció, a koronavírus-járvány, valamint az Ukrajna elleni háború ürügyül szolgál a rendeleti kormányzásra.

Kitértek arra is, hogy Orbán Viktor

beavatkozik a média működésébe, korlátozza a polgári szabadságjogokat és igyekszik leszámolni azokkal, akik másképp gondolkodnak.

(nepszava.hu nyomán)

Valódi Hírek