Ez nagyon kínos: Az Orbán-kormány nem állt szóba az amerikai küldöttséggel

Budapestre látogattak, nem fogadták őket.

Megírtuk, hogy az amerikai törvényhozásban egy republikánus és egy demokrata szenátor fogott össze: komoly bírálatokat fogalmaztak meg Magyarországgal kapcsolatban.

Mind a demokrácia állapotát, mind a svéd NATO-csatlakozás jóváhagyása miatti késlekedést illetően

lesújtó véleményt fogalmaztak meg az Orbán-kormánnyal szemben.

Az érintett szenátorok egy kétpárti küldöttséggel Budapestre látogattak, Orbánék azonban nem voltak hajlandóak találkozni velük.

A delegációt: Jeanne Shaheen, a szenátus NATO-megfigyelő csoportjának társelnöke, a Külügyi Bizottság tagja, Thom Tillis, a szenátus NATO-megfigyelő csoportjának társelnöke, valamint Chris Murphy és Chris Van Hollen, a Külügyi Bizottság tagjai alkották.

Ahogy az egyik demokrata szenátor, Chris Murphy fogalmazott:

ilyen fogadtatásban egy szövetséges ország részéről még sohasem volt része.

Az amerikai küldöttség látogatását megelőzően Szijjártó Péter külgazdasági-és külügyminiszter közölte: nem érdemes nyomásgyakorlással próbálkozniuk, hiszen Magyarország szuverén ország.

A kínos incidensről David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok nagykövete is posztolt.

„A szövetségesek 21 hónapja várják Magyarország döntését Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban. Különböző parlamenti pártok képviselői, valamint az Egyesült Államok szenátusának rangos kétpárti küldöttsége között fontos megbeszélés zajlott.

Sajnálatos módon számos magas rangú magyar kormánytisztviselő, valamint a Fidesz parlamenti képviselői elutasították, hogy találkozzanak a legjelentősebb, évek óta Magyarországra látogató amerikai kétpárti kongresszusi küldöttséggel”

–írta.

(U.S. Embassy Budapest / Facebook)

Valódi Hírek