Nemzetközi botrány lett Orbánék felszívódásából: Súlyos üzenetet kaptak a fideszesek a parlamenti munka blokkolása miatt

Ma sem szavazták meg, amit ígértek a Parlament falai közt.

Rendkívüli ülést tartottak az Országgyűlésben, ám hiába. Az ülést eredetileg Svédország NATO-csatlakozásának támogatására kezdeményezte az MSZP az összes demokratikus ellenzéki párt – a DK, a Momentum, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik – támogatásával.

Beszámoltunk róla, hogy összegyűlt az országgyűlés rendkívüli ülésének összehívásához szükséges mennyiségű aláírás, így Kövér László kénytelen volt összehívni a képviselőket. Az esemény legfontosabb napirendi pontja Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációja, de szó esett az eutanáziáról, illetve az akkumulátorüzemek munkavédelméről is.

Sem a Fidesz-, sem a KDNP-frakció nem volt jelen, így a parlament határozatképtelen maradt

„A napirend egyetlen pontja sem tárgyalható”

– mondta az ülés kezdetén Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

Kanász-Nagy Máté szerint rendkívül szomorú, hogy ismét üresek a kormánypárti padsorok, és a kormány egyetlen tagja sem jött el.

Rendkívül kínos a távolmaradás, és hogy blokkolják Svédország NATO-csatlakozását – jegyezte meg.

Erre semmilyen érdemi magyarázatot nem adtak a minimális létszámban megjelent kormánypárti honatyák.

Az LMP képviselője elmondta, hogy pártja szeretné megkérdezni a választókat az akkumulátorgyarmatosítással kapcsolatban.

Az ellenzéki párt nem ért egyet sem a Balaton-parti, sem a Fertő tó környéki beruházásokkal, valamint elítélik az Orbán-kormány rákosrendezői „mini-Dubaj” terveit is.

Ilyen volt a rendkívüli ülés látképe:

Budapest, 2024. február 5. Az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülése 2024. február 5-én. Az ülés, amelyet az ellenzék kezdeményezett a svéd NATO-csatlakozás ratifikációja ügyében, határozatképtelen volt. A kormánypártok mellett több ellenzéki párt - a DK, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP - néhány képviselője és egy független képviselő is távol maradt. MTI/Koszticsák Szilárd

Rendkívüli ülés a Parlamentben (Forrás: MTI)

„Ha Orbán Viktorra hallgatunk, akkor mindig keservesen csalódunk”

Mondta Tordai Bence, a Párbeszéd – Zöldek frakcióvezetője. Orbán Viktorról a kormánypárti frakciók miatt ismét meghiúsult szavazás kapcsán elmélkedett.

„Honnan tudni, hogy hazudik?”

– tette fel a kérdést, majd meg is válaszolta:

„Onnan, hogy mozog a szája”.

Tordai szerint a kormány sárba rántotta az Országgyűlés tekintélyét.

Az orosz befolyástól csak a NATO tud megvédeni

A jobbikos Brenner Koloman úgy látja, hogy a kormány orosz érdekeket szolgál ki, és nem érthető, hogy ez miért lenne magyar nemzeti érdek. A képviselő hangsúlyozta: az orosz befolyási övezettől a NATO tudja megvédeni a magyarokat.

„Szégyen, gyalázat, hogy nincs a parlamentben a Fidesz, hogy megszavazza a svédek csatlakozásának ratifikálását”

– összegezte a véleményét felszólalásában.

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete több társával a parlament karzatáról figyelte végig, hogy a parlament a hétfői rendkívüli ülésén sem szavazta meg Svédország NATO-csatlakozását.

„Svédország NATO-csatlakozása közvetlenül érinti az USA nemzetbiztonságát és a szövetség egészének biztonságát”

– mondta el az ülés után az újságíróknak. A nagykövet felidézte, hogy Orbán nemrég azt ígérte: sürgeti az Országgyűlést, hogy az első adandó alkalommal szavazza meg Svédország felvételét a katonai szövetségbe.

A mai nap megvolt erre a lehetőségük – tette hozzá, ezzel a lehetőséggel azonban nem éltek a kormánypárti politikusok.

Valódi Hírek