Most jön a java: Karsai Dániel kőkeményen reagált a választási bizottság embertelen döntésére

A halálos betegségben szenvedő alkotmányjogész tovább küzd.

Karsai Dániel alkotmányjogász és testvére, Karsai Péter pénteken felülvizsgálati kérelmet ad be a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB).

A felülvizsgálati kérelmet 90 napon belül bírálja el a Kúria.

Ahogy arról beszámoltunk, Dr. Karsai Dániel ügyvéd, alkotmányjogász szeptemberben Facebookon tette közzé utolsó kívánságát. Az ALS-betegségben szenvedő 46 éves férfi

méltósággal szeretne meghalni.

Az ügyvéd ezért azt kérte, engedélyezzék számára az eutanáziát, azaz a kegyes halált.

Az ALS egy olyan betegség, amelyben az izmokat mozgató idegsejtek – majd közvetlenül az izmok is – elsorvadnak. Ez idővel teljes lebénuláshoz vezet. A betegség az agyat nem érinti, így a beteg végig tudatában van a fizikai leépülésének, a halálát a légzése leállása okozza.

Mint ismert, ebben a betegségben szenvedett Stephen Hawking elméleti fizikus is.

A Nemzeti Választási Bizottság embertelen döntést hozott

A Nemzeti Választási Bizottság februári döntése szerint nem lehet népszavazást tartani a halálos betegségben szenvedő alkotmányjogász ügyében, mert ha többségben lennének az igen szavazatok, az sértené az Alaptörvényt.

A népszavazást Karsai Dániel öccse, Karsai Péter kezdeményezte. A népszavazási kezdeményezés célja az lett volna, hogy egyes esetekben mentességet kaphassanak a jelenlegi szabályok kapcsán az aktív eutanáziát segítő szakemberek.

(telex.hu nyomán)

Valódi Hírek