Döntöttek a halálos betegségben szenvedő Karsai Dániel ügyében

A népszavazást az ügyvéd testvére kezdeményezte.

A Nemzeti Választási Bizottság döntése szerint nem lehet népszavazást tartani a halálos betegségben szenvedő alkotmányjogász ügyében, mert ha többségben lennének az igen szavazatok, az sértené az Alaptörvényt.

A népszavazást az ALS betegségben szenvedő Karsai Dániel öccse, Karsai Péter kezdeményezte. A népszavazási kezdeményezés célja az lett volna, hogy egyes esetekben kaphassanak mentességet a jelenlegi szabályokkal szemben az aktív eutanáziát segítők.

A népszavazási kérdések az alábbiak voltak:

  • „Akarja-e ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon, teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik gyógyíthatatlan, számukra elviselhetetlen mértékű fizikai vagy mentális szenvedést okozó, és emiatt az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen halálos betegségben szenvednek és az állapotukban nem várható javulás?
  • Akarja-e ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon, teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, a javulás lehetősége nélküli helyzetben vannak?”

Mint arról beszámoltunk, Karsai Dániel ügyvéd, alkotmányjogász szeptemberben egy Facebook-posztban tette közzé utolsó kívánságát. Az ALS-betegségben szenvedő 46 éves férfi

méltósággal szeretne meghalni, ezért azt kérte, engedélyezzék számára az eutanáziát.

Az ALS egy olyan betegség, amelyben az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, emiatt az izmok is, amely a teljes lebénuláshoz vezet. A betegség az agyat nem érinti, így a beteg végig tudatában van a fizikai leépülésének, a halálát a légzése leállása okozza. Mint ismert, ebben a betegségben szenvedett Stephen Hawking elméleti fizikus is.

Sasvári Róbert, a bizottság elnöke elmondta, a kérdések nem általában az eutanáziáról szólnak, hanem „kifejezetten az asszisztált öngyilkosság törvényi tényállásáról”. Hozzátette, a kérdés a jogalkotásra irányul, ezért azt kell vizsgálniuk, hogy módosítható-e a Btk. az Alaptörvény sérelme nélkül.

Úgy vélte, az igenek többségével végződő népszavazás olyan szabály meghozatalára kötelezné a jogalkotót, amely sértené az Alaptörvényt, amit így módosítani kellene, ez viszont tiltja annak hitelesítését.

Avarkeszi Dezső, a DK delegáltja az érvelést elfogadhatatlannak minősítette és jelezte: Magyarországon csak akkor lehet népszavazási kérdést tartani, ha a kormány úgy akarja.

Az NVB tagjai végül mindkét kérdést

8 igen, 4 nem ellenében elutasították.

A Demokratikus Koalíció lapunkhoz eljuttatott közleményében azt írt, a magyar embereknek kellene dönteni az eutanázia kérdésében, és hozzátették, hogy elutasítják az NVB határozatát.

„A Demokratikus Koalíció nem ért egyet a Nemzeti Választási Bizottság határozatával.

Támogatjuk azt a kezdeményezést, hogy a magyar emberek dönthessenek az eutanázia kérdésében”

– közölték.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek