Futótűzként terjed a népszerű magyar ügyvéd utolsó kívánsága: Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult segítségért

Szomorú apropóból kéri az ítélőtábla támogatását.

Dr. Karsai Dániel András vagyok, 46 éves, ügyvéd, alkotmányjogász.

Valamint halálos beteg

– kezdi Facebook-bejegyzését az ismert magyar ügyvéd.

Mint írta, tavaly augusztusban diagnosztizálták nála az ALS-t. Ez egy olyan betegség, amelyben – az orvosok sem tudják miért – az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, emiatt az izmok is, ami teljes lebénuláshoz vezet. A betegség az agyat nem érinti, így a beteg végig tudatában van a fizikai leépülésének, a halálát a légzése leállása okozza.

Ebben szenvedett Stephen Hawking is.

Mint Karsai írja, ez egy rendkívül megalázó folyamat. „Ebben a helyzetben szilárd meggyőződésem szerint joggal igényelhető, hogy az embernek legyen joga az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal befejezni az életét.”

Mint kifejti, jelenleg a magyar törvények nem csak itthon tiltják az eutanáziát, de külföldre sem mehetünk azt elvégeztetni, mert akkor a családunkat és a szeretteinket fogja megbüntetni ezért a kormány. Ez pedig szerinte sérti az alapvető emberi jogokat.

Ezért a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult.

Mint írta: „a konkrét, személyes ügyemet arra szeretném használni, hogy az életvégi döntések rendkívül nehéz és érthetően megosztó témájában értelmes, a különböző álláspontokat maximálisan tiszteletben tartó párbeszédet indítsak. Ezen párbeszéd lefolytatásához mindenkinek nagyon szívesen állok rendelkezésére.”

Karsai Dániel eredeti bejegyzését változatlan formában közöljük:

„POSZT MORTEM – Hogyan kell (jól) meghalni?

Dr. Karsai Dániel András vagyok, 46 éves, ügyvéd, alkotmányjogász. Valamint halálos beteg.

2022 augusztusában ALS-t diagnosztizáltak nálam. Az ALS – Stephen Hawking legendás fizikus is ilyen betegségben szenvedett – úgynevezett moto-neuron betegség. Az orvostudomány számára ismeretlen okból az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, emiatt az izmok is, mely teljes lebénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti, a fentieket teljesen tiszta tudattal kell végigélni.

Az ALS rendkívül megalázó, az önállóságtól egyre jobban megfosztó élethelyzetbe sodor. A betegség utolsó szakasza gyakorlatilag vegetatív létezés, bármiféle tudatos aktivitás vagy kommunikáció lehetősége nélkül. A létezés ezen formája számomra mindenfajta értelmet és méltóságot nélkülöz. Ebben a helyzetben szilárd meggyőződésem szerint joggal igényelhető, hogy az embernek legyen joga az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal befejezni az életét.

Magyarországon a hozzám hasonló helyzetben lévő, gyógyíthatatlan kórban szenvedő betegeknek nincs erre lehetősége. Mi több, arra sincs módjuk, hogy ebből a célból külföldre távozzanak és ott fejezzék be emberhez méltón az életüket. Ennek oka, hogy a hatályos jogszabályok alapján Magyarország extraterritoriális hatállyal, azaz külföldön is büntetőjogi eszközökkel üldözheti a méltóságteljes eltávozásban segítséget nyújtókat, azaz családtagokat, barátokat, orvosokat.

Személyes és szakmai véleményem szerint az életvégi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma alapvető emberi jogaimat sérti, így különösen az emberi méltóságból fakadó önrendelkezési jogot, az embertelen, megalázó bánásmód tilalmát és a világnézeti meggyőződés szabad megválasztásához való jogot. Minthogy Magyarországon ezen jogsérelem orvoslására jogi út nem áll rendelkezésre, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultam.

A Bíróság, helyt adva a sürgősség iránti kérelmemnek, az ügyben 2023. november 28. napján nyilvános tárgyalást fog tartani. Az erről szóló bírósági sajtó-komuniké az alábbi linken található:

https://hudoc.echr.coe.int/app/conversion/pdf/?library=ECHR&id=003-7756939-10741096&filename=Notification%20of%20the%20application%20Karsai%20v.%20Hungary%20concerning%20the%20right%20to%20assisted%20suicide%20for%20patient%20with%20amyotrophic%20lateral%20sclerosis%20(ALS).pdf

A konkrét, személyes ügyemet arra szeretném használni, hogy az életvégi döntések rendkívül nehéz és érthetően megosztó témájában értelmes, a különböző álláspontokat maximálisan tiszteletben tartó párbeszédet indítsak. Ezen párbeszéd lefolytatásához mindenkinek nagyon szívesen állok rendelkezésére.

Végül a Karsai Dániel Ügyvédi Iroda jelenlegi és jövőbeli ügyfeleihez fordulok. Biztosítom Önöket, hogy súlyos egészségügyi problémám dacára teljesen aktív szakmai életet élek, ügyeik ellátása semmiben nem szenvedhet hátrányt, erre ügyvédi esküm kötelez. Az alkotmányjogi-emberi jogi problémák megoldása számomra nem pusztán munka, hanem hivatás, szakmai szenvedély is.

Így biztosíthatom Önöket, hogy utolsóelőtti lélegzetvételemig el fogom látni a rám bízott ügyeket. (Az utolsó lélegzetvételemet a szeretteimtől való búcsúzásra tartom fent, de úgy gondolom, ez elfogadható.)

A magasztosság felhőiről a gyakorlatiasság mezeire visszaszállva, az Iroda működése a fentiek szerint biztosított. Már csak azért is, mert az Irodában nem egyedül ügyvédkedem: kiváló kolléganőm és partnerem, dr. Frank Evelyn is régóta a fedélzeten van. Így esetleges munkából való kiesésem sem okozna fennakadást. Ismételten hangsúlyozom, hogy jelenleg — és remélem, még nagyon hosszú ideig — szakmai és egyéb szempontból is aktív életet élek. A modern technika segítségével nagyon sok logisztikai akadály legyőzhető.

A témában értelmes és komoly közéleti beszélgetés megindulásában bízva az ókori római filozófus, Seneca gondolataival zárnám soraimat:„Csak a gyáva és lusta ember választja a halált a szenvedés miatt, de csak egy őrült él a szenvedés kedvéért.”

Mindenkinek jó egészséget és méltóságteljes életet kívánok!

dr. Karsai Dániel András
ügyvéd, alkotmányjogász”

Az eredeti bejegyzést itt lehet megnézni:

Valódi Hírek