Fogy a levegő Balog Zoltán körül: Sorra hátrálnak ki mögüle az egyházi vezetők

A Magyarországi Református Egyház vezetői elhatárolódnak a püspöktől

A Magyarországi Református Egyház zsinatának elnökségi tanácsa, a négy püspök és a három megjelent főgondnok nem vett részt a Balog Zoltán református püspökről, a zsinat lelkészi elnökéről tartott bizalmi szavazáson kedden. Ezt Pásztor Dániel püspök, a zsinat lelkészi alelnöke közölte.

Nem sokkal korábban egy másik püspök is nyilatkozott az ügyben.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinata lelkészi alelnöke a minap közleményben kérte a kegyelmi botrányban szerepet játszó Balogtól, hogy fontolja meg a lemondását zsinati elnöki tisztéről.

Egyházi berkeken belül is elítélték

Elsőként Csűrös András lelkész egy Facebook-bejegyzésben jelezte, hogy mi a véleménye a történtekről. Mint írta: felajánlja lelkipásztori fizetés-kiegészítését a gyermekbántalmazások elszenvedői javára.
Egészen addig, amíg a hivatalban lévő egyházkerületi vezetés mandátuma meg nem szűnik.

Megírtuk, hogy a napokban felmerült, Balog Zoltán egykori miniszternek, jelenlegi református püspöknek is szerepe lehetett a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének kegyelmi ügyében, amely végül Novák Katalin és Varga Judit lemondásához vezetett.

Balog, bár a közösségi oldalán arról írt, hogy visszavonul egy kis időre imádkozni és gondolkozni, nemrég ismét feltűnt a kamerák előtt, sőt, egy, a lelkipásztor és presbiter testvéreinek K. Endre kegyelmével összefüggésben írt levele is nyilvánosságra került.

Pár napja szimpátiaszavazást tartottak róla a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalában. A református püspököt kedd délelőtt rendelték be, hogy egy úgynevezett esperes-gondnoki értekezleten számoljon be arról, pontosan milyen szerepe volt a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének kegyelmi ügyében.

Nem mindenki támogatta

A meghallgatást követően szavaztak arról, hogy Balog maradhat-e a zsinat lelkészi elnöke. Többségben voltak az igenek, 86 százalék bizalmat szavazott neki.

Azonban a Magyarországi Református Egyház négy püspökének egyike sem vett részt Balog bizalmi szavazásán.

Csak az ima maradt

Megírtuk, hogy a ped0filbotrányba keveredett Balog Zoltán volt fideszes miniszter, jelenleg református püspök a Kossuth rádió csütörtök reggeli műsorában tűnt fel. Senki nem számított arra, hogy megszólal. Ahogy arra sem, hogy ő lesz az, aki

a reggeli imádságot mondja el a közrádióban.

Valódi Hírek