Váratlan fordulat: Bayer Zsolt összevissza hazudozott a besúgó nagyapjáról

Ismét megszólalt a publicista.

Ahogyan azt a Nyugati Fény is megírta, Ungváry Krisztián történész a napokban hozta nyilvánosságra, hogy Bayer Zsolt nagyapja már a II. világháború előtt aktív tagja és szervezője volt a Nyilaskeresztes Pártnak Kiskőrösön. Az 5-ös számú Fidesz-párttagkönyv tulajdonosának nagyapja a holokauszt idején gettóorvosként testüregi motozásra tanította be a kiskőrösi gettó személyzetét, a háború után pedig önként jelentkezett az ÁVH-nál, és besúgónak állt.

KAPCSOLÓDÓ: Bencsik András megtámadta Ungváry Krisztiánt

Bayer Zsolt közölte: tudatosan hazudott, amikor egy 2016-os interjúban azt állította, hogy ő kikérte a nagyapjára vonatkozó iratokat a Történeti Hivataltól. A kormánypárti publicistát az Index kérdezte nagyapjáról egy sajtótájékoztatón, amely Bayer Mongóliát bemutató, a „Szent Kelet Vesztett Varázsa” című tizennégy részes dokumentumfilm-sorozatáról szólt, amelyben állították, hogy „erős bizonyítékokat találtak a mongol–hun–magyar rokonságra”.

Bayer Zsolt: Tudatosan hazudtam

A portálnak azt mondta, „egy vádat” hoztak fel ellene, miszerint hazudott arról, hogy kikérte a nagyapjára vonatkozó dokumentumokat. Az anyagok megismerése után Bayer ugyanakkor mégis azt mondta, hogy nagyapja „emberséges” volt, „zsidókat mentett”, és besúgóként „súlytalan jelentéseket adott le”. A publicista úgy érzi, neki ezt kell tisztába tennie.

„2016-ban egy idős rokonom, akit most sem fogok megnevezni, mert a mai napig él, a kezembe adott négy darab levelet. Kettőt ezek közül a nyilas múltja miatt feljelentett nagyapám védelmében írt két ember. Ezeket a leveleket Ungváry is ismeri. Nem pontosan értem, miért is tartja őket hiteltelennek.

A másik két levélben olyan jelentések voltak, amelyeket a nagyapám írt, mint Ungváry is megállapítja, valójában súlytalan ügyekben. Akkor úgy döntöttem, hogy ezeket az információkat nyilvánosságra hozom, mielőtt megteszi más. Abban az interjúban valóban azt mondtam, hogy kikértem nagyapám adatait.

Ha úgy tetszik, tudatosan hazudtam”

– magyarázta.

Elmondta, azért tett így, mert gyanította, ha tájékoztatja róla a közvéleményt, hogy egyik nagyapja nyilas is volt és besúgó is, akkor ez majd sokakban kelthet visszatetszést. Azt mondta, nem akarta, hogy ezért zaklassák idős rokonait, ám – jegyezte meg – feleslegesen aggódott, mert „nem lett belőle ügy, nulla reakció kísérte”. „Csak most, nyolc évvel később” – nehezményezte.

„Tehát szeretném leszögezni, hogy nem kértem ki nagyapám anyagait.

Bárki besétálhat a Történeti Hivatalba, és megkérdezheti, hogy Bayer Zsolt igényelt-e ilyen dokumentumokat”

– „szögezte le”, hozzátéve: ő kilenc éves koráig mindössze évente kétszer találkozott a nagyapjával, aki később meghalt.

A Telex emlékeztetett, Bayer Zsolt a 2016-os interjúját Stumpf Andrásnak adta, a cikk pedig a Mandiner felületén meg is jelent. Stumpf András elmondta, mint mindig, akkor is elküldte az interjút Bayernek átnézésre, aki azt úgy küldte vissza, ahogy az egyébként megjelent.

„A nagyapámat beszervezték.”

Ungváry Krisztián egy hete hozta nyilvánosságra kutatását, amelyben bizonyítékokkal alátámasztotta: Bayer Zsolt nagyapja nyilas gettóorvosként maga tanította be a testüregmotozást a kiskőrösi gettóban, az 1950-es években pedig önként jelentkezett besúgónak az ÁVH-nál.

Bayer 2016-os interjúja ezt követően került elő, amelyben a publicista azt mondta:

„Aztán kikértem az iratokat. Bizony, volt ára annak a főorvosságnak.

A nagyapámat beszervezték. III/III-as volt. Haláláig. Itt vannak a jelentései, kikértem őket a Történeti Hivataltól.”

Miután a történész borított, Bayer az Ungváry Krisztiánnak címzett válaszában pedig azt írta,

„ez téves információ”, ő nem kért ki semmit.

„Alig-alig tudtam minderről valamit. Illetve annyit tudtam, amennyit 2016-ban nyilvánosságra hoztam. És tévedés, hogy kikértem volna a nagyapámra vonatkozó iratokat, soha nem kértem ki, ez már 2016-ban is tévesen jelent meg, de nem tulajdonítottam neki jelentőséget, ahogy más sem”

– magyarázta a Fidesz-alapító publicista.

Figyelemre méltó az is, hogy szintén ebben az interjúban még egészen másként idézte fel besúgó nagyapjának emlékét.

„…tizenéves koromig jól ismertem. Csupa jó emlékem kötődik hozzá.

Messze volt akkor Nagykanizsa, hat óra vonattal, de imádtam. Négyméteres belmagasságú polgári lakás, mindig volt rántott karaj, Balatonfenyvesen ráadásul minden nyáron bérelt a nagypapa egy nyaralót, ott voltunk vele mi, unokák… Csodás”

– nosztalgiázott Bayer Zsolt, aki hétfőn a Magyar Nemzetben már azt írta, hogy alig ismerte Gyimes Károlyt, „legfeljebb ha hússzor találkozott vele egész életében.

Kapcsolódó:

Bayer Zsolt nagyon csúnyán belegabalyodott a saját hazugságaiba

Koránt sincs vége: Súlyos részletek derültek ki Bayer Zsolt besúgó nagyapjának ügyében

Bayer Zsolt emberei máris megfenyegették a történészt, miután borított a Fidesz-alapító nyilas nagyapjának múltjáról

Valódi Hírek