Koránt sincs vége: Súlyos részletek derültek ki Bayer Zsolt besúgó nagyapjának ügyében

Itt az újabb csavar.

Mint ismert, Ungváry Krisztián történész a napokban hozta nyilvánosságra, hogy Bayer Zsolt nagyapja már a II. világháború előtt aktív tagja és szervezője volt a Nyilaskeresztes Pártnak Kiskőrösön. Kiderült, az 5-ös számú Fidesz-párttagkönyv tulajdonosának nagyapja a holokauszt idején gettóorvosként testüregi motozásra tanította be a kiskőrösi gettó személyzetét, a háború után pedig önként jelentkezett az ÁVH-nál, és besúgónak állt.

A történész a közösségi oldalán megosztott videójában Bayer Zsolt kormánypárti publicista nagyapjának, Gyimes Károlynak – eddig ismeretlen – megdöbbentően sötét múltját dolgozta fel. Ungváry hangsúlyozta, azért szükséges Bayer családi múltjának feltárása, mert így sokat megérthetünk abból, miért viselkedik ma Bayer Zsolt úgy, ahogy.

Arról is írtunk, hogy a történész leleplező videójának megjelenése után egy nappal a kormánypárti média keményen fenyegetni kezdte Ungváry Krisztiánt. A történtek után Bayer Zsolt is reagált egy publicisztikában, amelyben megjegyezte, hogy a történész valótlanságokat állít nagyapjával kapcsolatban.

„Ahogy mindig minden alanynak, megjelenés előtt Bayer Zsoltnak is elküldtem az interjú szövegét. Ő visszaküldte.

Az a változat jelent meg, amit visszaküldött,

benne a kikért és lakásában őrzött iratokra vonatkozó mondatokkal”

– közölte a Telexnek Stumpf András újságíró a 2016-os, Bayer Zsolttal készített interjújáról. Hozzátették, ez volt az a Mandineren is megjelent interjú, amelyben a Fidesz-alapító publicista olyan kijelentéseket tett nagyapjáról, amelyek ellentmondanak az Ungváry Krisztiánnak írt válaszában foglaltaknak.

Ebben interjúban Bayer Zsolt kijelentette, hogy

kikérte az anyai nagyapjával kapcsolatos dokumentumokat a Történeti Hivataltól.

„Aztán kikértem az iratokat. Bizony, volt ára annak a főorvosságnak. A nagyapámat beszervezték. III/III-as volt. Haláláig. Itt vannak a jelentései, kikértem őket a Történeti Hivataltól”

– idézték pontosan az interjú vonatkozó részletét.

Az Ungváry Krisztiánnak címzett hétfői válaszában ugyanakkor Bayer azt írta, ezek az információk tévesek,

ő nem kért ki semmilyen iratot.

„Alig-alig tudtam minderről valamit. Illetve annyit tudtam, amennyit 2016-ban nyilvánosságra hoztam. És tévedés, hogy kikértem volna a nagyapámra vonatkozó iratokat, soha nem kértem ki, ez már 2016-ban is tévesen jelent meg, de nem tulajdonítottam neki jelentőséget, ahogy más sem”

– állította a kormánypárti publicista.

Stumpf András bizonyítékként elküldte a lapnak a 2016-os interjú Bayer által visszaküldött változatát, amely valóban megegyezik azzal a szöveggel, amelyik megjelent. Bayernek tehát lett volna lehetősége kijavítani ezt, de nem tette meg. Persze eleve az sem valószínű, hogy Stumpf két teljes mondatot félrehallott volna – jegyezték meg.

Ám Bayer 2016-os interjújában más furcsaságok is szerepelnek. Akkor így idézte fel nagyapja emlékét:

„…tizenéves koromig jól ismertem. Csupa jó emlékem kötődik hozzá.

Messze volt akkor Nagykanizsa, hat óra vonattal, de imádtam. Négyméteres belmagasságú polgári lakás, mindig volt rántott karaj, Balatonfenyvesen ráadásul minden nyáron bérelt a nagypapa egy nyaralót, ott voltunk vele mi, unokák… Csodás.”

Bayer Zsolt hétfőn azt írta a Magyar Nemzetben, hogy alig ismerte Gyimes Károlyt, „legfeljebb ha hússzor találkozott vele egész életében.

Kapcsolódó:

Bayer Zsolt emberei máris megfenyegették a történészt, miután borított a Fidesz-alapító nyilas nagyapjának múltjáról

Valódi Hírek