Mégis elkezdődhet Orbánék legsúlyosabb pusztítása: Hiába a tiltakozás, befutott a végső engedély

Kétszer már visszavonták.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal harmadszorra is megadta a környezetvédelmi engedélyt a Fertő tavi óriásberuházáshoz. Azaz zöld utat adtak, hogy a Natura-2000-es védelem alá eső tópart 77 hektárján százszemélyes szálloda, óriásparkoló, hatalmas kikötő és 26 házas apartman épüljön.

A beruházás egyébként arról ismert, hogy a projekt kapcsán Orbán Ráhel is megvetette a lábát a környéken. Több nyaralót ledózeroltak a helyszínen, és

súlyos környezetkárosítást követtek el a beruházók.

A projekt ellen a Greenpeace is tiltakozott. Egy ideig úgy tűnt, a kormányzat leállítja a beruházást, ugyanis a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal visszavonta az építkezés környezetvédelmi engedélyét. Úgy tűnik, a kormányzat azonban nem hagy fel a projekttel.

A Fertő Tó Barátai Egyesület most is megtámadta a bíróságon a környezetvédelmi engedélyt. Major Gyula egyesületi elnök a nepszava.hu-nak elmondta: ezúttal is a Győri Törvényszék fogja tárgyalni az ügyet, de

egyelőre nem tűztek ki tárgyalást.

A problémát fokozza, hogy egymásnak ellentmondanak a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium tavaly novemberben kiírt új közbeszerzésében, illetve a környezetvédelmi határozatban foglaltak.

Lázárék új közbeszerzésében az eddigi 77 hektárral szemben csak 47 hektáros lenne a vízitelep, jóval kevesebb épülettel. A fejlesztést két ütemre tagolnák, az első szakaszból kikerült például a tóparti, 100 személyes szálloda ötlete, helyette a második ütemben, távlati lehetőségként számolna az építtető szállodával.

Valódi Hírek