Ledózerolták a Fertő-tavi nyaralójukat, majd kiszámlázták a 20 milliós bontási költséget

A pénzt a cég az Államkincstárnál vezetett számlájára kéri átutalni.

Több mint 20 millió forintos bontási költségről kapott számlát az a család, amelynek a Fertő-tónál található cölöpházát ledózerolták – tudta meg a Telex a család jogi képviselőjétől.

A család a lapnak elmondta, tudták előre, hogy ez várható, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. (SFTFN) ugyanis már korábban közölte velük, hogy

amennyiben nem bontják el maguk a házat, ezt ők fogják megtenni, a költségét pedig behajtják rajtuk.

Ők azonban már a bontási kötelezettség jogosságát is vitatták, és perre akartak menni az állami beruházóval, ezért nem kezdtek el bontani. Miközben azonban a bíróságon bent állt az ügyük,

a beruházó ledózerolta a házukat.

A Telex cikke szerint az SFTFN a „kiürítési kötelezettség megszegése miatti kártérítési igény” tárggyal kiküldött levélben

20,177 millió forintot követel. A pénzt pedig az Államkincstárnál vezetett számlájukra kérnék elutalni.

Ebből 156 ezer forint a házban található ingóságok elszállítása és őrzése miatt merült fel, a többi pedig maga a bontás díja.

Stelli-Kis Sándor, a család ügyvédje a Telexnek azt mondta, továbbra sem tartják jogosnak azt, ami történt, jogi úton fogják megtámadni a fizetési felszólítást, és 170 millió forintos kártérítést fognak igényelni az elbontott cölöpház fejében.

Az ügyben a jogvita alapját az adja, hogy a cölöpházasok és az STFTN más-más időponttól és jogalaptól eredeztetik a mederhasználati jogviszonyt, és mást gondolnak arról is, minek minősültek a mólókon található fölépítmények – írja a Telex.

Mint ismeretes, az UNESCO világörökségi kezelési tervében megőrzésre érdemes épített örökségként felsorolt, 1996-ban épített 21 cölöpház helyzete azért is bonyolult, mert bár a tómeder állami tulajdon, az abban cölöpökre épült házak hivatalosan az azokat bérlők tulajdonába tartoznak.

A bérleti szerződéseket 99 évre kötötték, ami lényegében örökbérlet, ám az állam 2016-ban egyoldalúan szerződést módosított:

az örökbérlet helyére az azonnali felmondás lehetősége került.

A kormány tavaly indította el a nagyszabású beruházást a tó természetvédelmi területén: 60 hektáron négycsillagos szállodát, kikötőt és 16 teniszpályát is építenek állami pénzből. Az építkezést pedig Mészáros Lőrinc cége, Mészáros és Mészáros Kft vezényeli.

A 100 szobás szállodának kijelölt terület pedig éppen a cölöpházak mögött fekszik, így az sem lehetséges, hogy a szálloda is megépüljön, és a házak is megmaradjanak.

A beruházás ellen egyébként augusztus végén a Greenpeace aktivistái is tüntettek Bécsben. A környezetvédők szerint ugyanis a Fertő-tavi építkezés súlyosan környezetkárosító. Erről bővebben itt olvashatsz:

Felbőszítette a környezetvédőket Orbánék természetrombolása: Bécsben tüntettek Mészáros Lőrinc gigaberuházása ellen

(Telex.hu nyomán)

Valódi Hírek