Váratlan hátraarc: Ugrott a Fidesz-beruházás, a bíróság visszavonatta az állami projekt engedélyét

Valami nem stimmelt.

Visszavonatta a bíróság a Fertő tavi beruházás környezetvédelmi működési engedélyét, és új eljárás lefolytatására kötelezte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatalt pénteken.

A Greenpeace Magyarország és a Fertő Tó Barátai Egyesület még január 30-án indított pert, mert a kormányhivatal 2022. december 21-én meghosszabbította – az akkora már felfüggesztett – beruházási engedélyt.

A Greenpeace Magyarország hétfői közleménye szerint a tárgyalás eredménye közös siker a Fertőt védő civileknek, de továbbra is

az a cél, hogy a kormány újragondolja a terveket,

és a kisebb mértékű turisztikai fejlesztés mellett döntsön, amely nem sérti a tó élővilágát.

A kormányhivatal a civil szervezetek kritikái ellenére hozta meg decemberi döntését, utóbbiak szerint ezzel hazai és nemzetközi jogszabályokat is megsértett.

A beruházást még 2022 nyarán függesztették fel, az állami Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. volt a projektért felelős cég, amely megszűnése előtt kezdeményezte a működési engedély kiadását. Gyorsan meg is kapták, ráadásul

50 százalékkal nagyobb területre, mint eredetileg tervezték.

A megszűnt cég jogutója a Építési és Közlekedési Minisztérium lett, így a Lázár János vezette tárca felelős a további intézkedésekért.

Kun Zoltán, a Fertő Tó Barátai Egyesület titkára így nyilatkozott:

„Üdvözöljük a bíróság döntését, ami véleményünk szerint igazolja, hogy szabálytalanságok fordultak elő a beruházás engedélyezésében. Ez egy nagyon fontos siker számunkra, de munkánkat egészen

addig folytatni fogjuk, amíg a kormány teljesen át nem gondolja a fejlesztést.

Véleményünk szerint a tervezett EU-s természet-helyreállítási törvény szellemében csak a vízitelep korábbi területét és nem a tervezett 77 hektárt lehetne turisztikai céllal hasznosítani.”

A helyiek véleményét a Greenpeace Magyarország természetvédelmi felelőse, Rodics Katalin fogalmazta meg:

„Nagyon örülünk a sikernek, ami

visszaadta a hitünket

abban, hogy működik a hazai igazságszolgáltatás. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a Fertő partján csak egy helyi igényeket kielégítő, szelíd turizmust biztosító fejlesztést végezzenek úgy, hogy a terület európai szempontból is kiemelkedő élővilága ne sérüljön.

Ha sikerül elérni, hogy a projektet ebben a szellemben tervezzék újra, akkor bízhatunk a természet csodálatos öngyógyító képességében, hogy visszafoglalja a korábban elpusztított élőhelyeket.”

A perben az EMLA környezetvédelmi jogi ügyekkel foglalkozó egyesület is segítette a két szervezetet.

(greenpeace.org nyomán)

Valódi Hírek