Történelmi természetpusztítás zajlik a Fertő tavon: Megtetszett Orbán Ráhelnek, aztán ellepték Mészáros gépei a természetvédelmi területet (+fotók)

Megrázó képek.

A Greenpeace Magyarország megkereste a Ramsari Egyezmény nemzetközi titkárságát a Fertő tavi gigaberuházással kapcsolatban. A nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott egyezmény képviselői arra kérik a magyar bizottságot, hogy juttassanak el számukra olyan tanulmányokat, amelyek segítségével

felülvizsgálhatják korábbi álláspontjukat a Fertő tavi építkezéssel kapcsolatban.

A Greenpeace magyar divíziója közleményben jelezte, a Ramsari Egyezmény svájci központja a bekért adatok alapján megvizsgálja, hogy a Fertő tavi beruházás milyen hatást gyakorol a terület élővilágára. Korábban a szervezet magyar bizottsága megfelelőnek találta a 60 hektáron zajló építkezést, amelyet egy nemzeti park közepén, a tópart közvetlen közelében valósítanak meg.

A Ramsari Egyezmény nemzetközi főtitkára 2019 szeptemberében levélben megkérdezte a hazai bizottságot a beruházás kockázatairól. Érdekes tény, hogy akkor a magyar bizottság azt válaszolta, az építkezés nem változtatja meg a környezet ökoszisztémáját, illetve nem veszélyezteti a természeti értékeket, sőt, a nemzeti park helyreállítási terveit is figyelembe veszi.

A határozat óta közel két év eltelt, és mára világossá vált: a tópartra tervezett óriásberuházás rombolja a természeti és tájképi értékeket. Ezt az UNESCO Világörökség Központjának igazgatója is megemlítette levelében, amelyben a beruházás azonnali leállítását kérte.

A Ramsari Egyezmény nemzetközi főtitkársága olyan információkról kért tájékoztatást, amelyeknek hatástanulmányban is szerepelniük kellene. Ennek során különböző természetvédelmi tervekre, intézkedésekre és statisztikai adatokra is rákérdeztek, amelyek a tó és környékének beruházás miatti terhelésével függnek össze, valamint a megnövekvő turizmus veszélyeit is górcső alá veszik.

Ez idő alatt azonban a Fertő tónál folyamatosan zajlik a természetkárosítás. A tiltás ellenére a beruházó lajstromszám nélküli robbanómotoros hajókkal szállítja az anyagot az építkezéshez, ezzel olajszennyezést okozva a tavon. A szennyezés tényét a Fertő Tó Barátai Mozgalom megörökítette, amikor az elmúlt napokban beeveztek, hogy megnézzék a bontást.

Azt tapasztalták, hogy a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén, az UNESCO világörökségi helyszínén rohamtempóban zajlik a tájrendezés; a korábban nádassal övezett területre nem lehet ráismerni, és az utolsó nádfedeles házat is elbontották. A

beruházás miatt még egy félsziget is eltűnt, ugyanis feltöltik a tómedret, ezzel teljesen átformálva azt.

Kép forrása: Fertő tó barátai/Facebook

Pap Martin, a tóvédő mozgalom tagja nyilatkozott a természetkárosításról.

A parton és a közelében a gépek zaján kívül nem hallani madarak hangját, fecskéket sem látni,

valószínűleg átmenekültek a nyugodtabb ausztriai területekre” — mondta a drámai pusztításról.

Kép forrása: Fertő tó barátai/Facebook

A beruházásról már korábban is írtunk. A „fejlesztést” civil források Orbán Ráhelhez kötik, aki a helyszínen gyakran megfordul az utóbbi időszakban. Az építkezést pedig nem más, mint a Mészáros és Mészáros Kft. végzi.

(hvg.hu/Fertő tó barátai/Facebook/Nyugati Fény)

Valódi Hírek