Őrült táncot jár a forint Orbánék hajmeresztő húzásai után

Különösen mozgott az árfolyam pénteken.

Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Az eurót reggel 7 órakor 379,82 forinton jegyezték az előző esti 379,52 forint után, a dollár jegyzése 345,76 forintra ment fel 345,12 forintról, a svájci franké pedig 398,78 forintra csökkent 399,55-ről.

Délután 2 órakor azonban már 381,84 forinton jegyezték az eurót,

348,83 forinton a dollárt, valamint 402,76 forinton a svájci frankot.

A forint a jelek szerint megérezte az előző napok eseményeit: Orbán Viktor Brüsszelbe utazott az uniós csúcstalálkozóra, ahol korábbi ígéretével ellentétben rábólintott az Ukrajna EU-s csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdésére, miközben

megvétózta a szomszédos ország pénzügyi támogatásáról szóló döntést.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a minap közölte: a kormány akkor ad zöld utat Ukrajna uniós támogatásának, ha Magyarország megkapja a befagyasztott forrásokat. Bár Orbánék többször hangoztatták, hogy nem engednek semmilyen nyomásnak és zsarolásnak, úgy tűnik, ők előszeretettel élnek ezzel az eszközzel.

Az Európai Bizottság a minap

áldását adta több mint 10 milliárd eurónyi forrás utalására,

a döntés pedig hatalmas felháborodást váltott ki nemzetközi szinten. Volt, aki katasztrofálisnak minősítette a történteket, mások pedig hangsúlyozták, a friss magyar jogszabály jogállamiságra gyakorolt hatása még nem ismert, így várni kellett volna a pénzcsapok megnyitásával.

Ezzel összefüggésben a Demokratikus Koalíció rámutatott:

egy stikli, és Orbánék már búcsút is inthetnek az EU-s pénzeknek.

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó cikkek:

Most érkezett: Rendkívüli lépésre kényszeríti az EU-t Orbán vétója

Alaposan a helyére tették Orbánt: Kínos helyzetbe hozta a kormányfőt a német kancellár

https://nyugatifeny.hu/2023/12/15/all-a-bal-a-belga-miniszterelnok-kegyetlenul-kiosztotta-a-vetoval-fenyegeto-orbant-video

Valódi Hírek