Befutott a rossz hír: Épp pukkant a pezsgőspalack Orbánéknál, amikor a súlyos üzenet megérkezett az EU-tól

Ajjaj!

Mint írtuk, az Európai Bizottság nemrég újabb kérdésekkel fordult az Orbán-kormányhoz, mert még mindig nem látnak tisztán a hazai igazságügyi reformokat illetően, így

bizonyos elemekről” további felvilágosítást kértek.

Vera Jourová bizottsági alelnök korábban leszögezte, hogy nem kötnek politikai alkut Orbán Viktorékkal, hiába kommunikálja azt a kormány, hogy az Ukrajnának szánt EU-s támogatások és a befagyasztott brüsszeli pénzek összefüggenek.

Jourová a minap így nyilatkozott a Népszavának: a kormány dolgozik azon, hogy megfeleljen a közösség elvárásainak, valamint intenzíven kommunikál a bizottsággal.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a döntést nem lehet a végtelenségig halogatni, bár

még mindig várják Orbánék válaszait

a feltett kérdésekre. Ismét megerősítette, hogy a kormány reformjainak értékelése – és így a brüsszeli források lehívása –, valamint az Ukrajnának szánt pénzügyi csomagra vonatkozó magyar vétófenyegetés nem függ össze.

Korábban beszámoltunk arról, hogy körülbelül 1 milliárd eurónyi befagyasztott uniós forrás érkezhet előlegként, amennyiben az utalásra rábólintanak az uniós pénzügyminiszterek is. A döntés azonban nem jelenti azt, hogy kinyíltak a brüsszeli pénzcsapok, az Orbán-kormánynak továbbra is azon kell dolgoznia, hogy teljesítse a szupermérföldköveket.

Jourová szót ejtett Ukrajna EU-s csatlakozásáról is. Mint mondta, Kijev a jelek szerint igyekszik teljesíteni a tárgyalások megkezdésének feltételeit, így például dolgozik a kisebbségek anyanyelvhasználatát lehetővé tevő jogszabályokon is.

Elárulta, a törvénymódosítások már a parlament elé kerültek, sőt garanciát is kapott Ukrajnától, hogy ezeket még az év vége előtt jóváhagyják. Ugyanakkor hozzátette:

nem tudja megjósolni, Orbán Viktor elégedett lesz-e a törvénnyel,

mert saját bevallása szerint képtelen előre látni, hogy a magyar miniszterelnök minek örül.

Kapcsolódó cikk:

Elrontották Orbán mestertervét: Vétóval fenyegetőzött, de keresztbe feküdtek előtte

Fontos vendég érkezett a Karmelitába, az ország jövője a tárgyalás tétje

 

Valódi Hírek