Olaj a tűzre: Súlyos dolgot tettek Orbánék az éj leple alatt

A kormányfőt többen próbálták meggyőzni, hogy változtasson az álláspontján.

Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről nyújtott be határozati javaslatot éjjel a Fidesz és a KDNP.

Mint írták, a szomszédos ország EU-s csatlakozási folyamatához köthető

előfeltételek nem teljesültek

– a megállapításuk szerint –, az Országgyűlés pedig stratégia vitát tart szükségesnek a közösség „Ukrajna-politikájának” valamennyi eleméről – erről mellesleg Orbán Viktor már korábban megosztotta gondolatait.

Közölték: meglátásuk szerint amíg ezen viták nem zárulnak le, addig a csatlakozási tárgyalások megkezdése sem időszerű. Sérelmezték, hogy az Európai Bizottság erre irányuló javaslata nincs tekintettel Magyarország alapvető érdekeire.

Arról is szót ejtettek, hogy az Országgyűlés elítél és visszautasít minden politikai és pénzügyi nyomásgyakorlást, amely arra irányulna, hogy a kormány változtasson az álláspontján.

Utóbbiról mellesleg már Vera Jourová bizottsági alelnök is beszélt, sőt, már jóval korábban leszögezte, hogy

politikai alkuról szó sem lehet

sem az uniós költségvetést, sem a brüsszeli forrásokat illetően.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is azt ecsetelte kedden, hogy a kormány nem hajlandó változtatni az álláspontján Ukrajna csatlakozási tárgyalásai kapcsán.

Orbán Viktor az utóbbi hetekben komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy a szomszédos ország és a közösség közötti párbeszéd elcsendesedjen, és a tárgyalásokat ne jöjjenek létre. A minap már második levelét címezte Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, hogy a csatlakozási tárgyalások

még csak terítékre se kerüljenek

a jövő heti uniós csúcson.

Bár a kormányfőt többen igyekeztek kompromisszumra bírni, Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció politikusa a minap rámutatott, hogy

Orbánra csupán a kínai és a orosz vezető véleménye hat,

Ukrajna uniós csatlakozásának is minden bizonnyal Putyin érdekei miatt fekszik keresztbe.

Valódi Hírek