Betelt a pohár: Nyílt levélben szólították fel Orbánt a kárpátaljai magyarok

Áll a bál Orbánék miatt.

Nyílt levelet tett közzé az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség, amelyben a kárpátaljai magyar vezetők Orbán Viktor kormányfőt és Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét arról biztosították, hogy támogatják a december 14-15-re tervezett, Ukrajna EU-tagságáról szóló tárgyalások megkezdéséről szóló döntést.

„Ukrajna az elmúlt évben jelentős előrelépést tett a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítására vonatkozó európai bizottsági ajánlások végrehajtása terén. Az ukrán parlament által elfogadott új törvényjavaslat jelentősen tükrözi a nemzeti kisebbségek érdekeit, és

teljes támogatásunkat élvezi”

– írták.

„Határozottan felszólítjuk az uniós tagállamok vezetőit, hogy továbbra is támogassák Ukrajnát az európai integráció útján. A demokrácia és a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítására tett lépés a koppenhágai tagsági kritériumok szerves részét képezi, és úgy gondoljuk, Ukrajna megérdemli az ebbe az irányba tett erőfeszítéseit”

– fogalmaztak.

Kiemelték: Ukrajna még az Orosz Föderáció Ukrajnába irányuló teljes körű inváziója alatt is folytatja a szükséges reformokat, és továbbra is hű az európai integrációs értékekhez.

A nyílt levél aláírói:

  • Babják Zoltán, Beregszász polgármestere;
  • Petei Judit, Kárpátalja kormányzójának egyik helyettese;
  • Rezes Károly, Kárpátaljai Megyei Tanács magyar frakciójának képviselője;
  • Rezes József, a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulásának (KHÖT) ügyvezető igazgatója
  • és Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

Mint megírtuk, Vera Jourová bizottsági alelnök a napokban közölte, hogy Volodimir Zelenszkijék igyekeznek teljesíteni a közösség kéréseit. Példaként említette, hogy az ukrán törvényhozás a kisebbségek anyanyelvhasználatát lehetővé tevő jogszabályokon is dolgozik.

Szijjártó Péter viszont „továbbra is felveszi a harcot” az elemekkel, ugyanis elfogadhatatlannak nevezte az állítólagos „nyomásgyakorlást”, és közölte:

nem fogják feladni a „nemzeti érdekeket”, valamint „a szuverén döntéshozatal” jogát.

„Magyarország nem enged semmifajta nyomásgyakorlásnak, zsarolásnak vagy kecsegtetési kísérletnek Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését illetően, valamint nem hajlandó összekeverni a történelmi-stratégiai és a taktikai dimenziókat”

– rögzítette Szijjártó Péter hétfőn Brüsszelben.

Megjegyezzük, egyre értetlenebbül állnak az EU-ban is az Orbán-kormány sajátos külpolitikai manőverei előtt. Nem pontosan érthető, miért „nemzeti érdek” az Oroszországgal háborúban álló szomszédos ország EU-csatlakozásának akadályozása. Nem is szólva arról, hogy amennyiben Ukrajna nem tudott volna ellenállni az orosz katonai offenzívának, úgy felmerülhet a kérdés, vajon megálltak-e volna Ukrajnánál Vlagyimir Putyinék.

(Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség/Facebook)

Kapcsolódó:

Megtörte a csendet Zelenszkij: Hirtelen elárulta, miről diskurált Orbánnal (+videó)

https://nyugatifeny.hu/2023/12/11/mit-muvelt-szijjarto-brusszelben-van-egy-meretes-bibi-a-bejelenteseben

Valódi Hírek