Mi folyik itt? Döbbenetes adatok érkeztek a magyarok spórolt pénzéről

A nyugdíjcélú megtakarítások mértéke is elképesztő.

A banki ügyfelek 40 százalékának nincs megtakarítása az OTP friss öngondoskodási indexe szerint. Ugyanakkor Takács Domokos ügyvezető igazgató úgy gondolja, a pénzügyi biztonsághoz elengedhetetlen többhavi spórolt pénz.

A pénzügyi öngondoskodáshoz fontos megvizsgálni a nyugdíjcélú megtakarításokat: a felmérés szerint a megkérdezettek

11 százalékának van ilyen célra megspórolt pénze.

Nagy Csaba ügyvezető igazgató hozzátette, hogy a koronavírus időszaka alatt megugrott a nyugdíjpénztárba belépők száma. Mint mondta, az új tagok mellett a munkáltatók is nagyobb összegeket fizettek be, mert rádöbbentek, hogy a hasonló, nehéz időszakokban kell egy kis pluszt adni a munkavállalóknak.

A hazai önkéntes nyugdíjpénztárak aggasztó helyzetéről nemrég beszámoltunk: a tagok egyre idősebbek, a fiatalok nem tervezik a belépést, az adókedvezmények elinflálódtak. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége már hangsúlyozta, hogy egyre jobban kellene ösztönözni a munkáltatókat a pénztári befizetésekre.

Nemrég kiderült, hogy bár abszolút értékben évről évre nő a magyarok megtakarított pénze,

reálértelemben viszont elvesztettünk 3,5 évet.

A nyugdíjasoknak mindemellett nemcsak a megtakarítások hiányával, hanem magával a nyugdíjjal való spórolással, és az azzal kapcsolatos nehézségekkel is szembe kell nézniük.

Varga Mihály a minap közölte, hogy hamarosan nyilvános lehet a nemzetközi szakértők elemzése a magyar nyugdíjbiztosítási rendszerről. Megállapításaikat a kormány is értékeli majd, a javaslatokat 2024 első felében társadalmi vitára bocsátják.

Ugyanakkor a novemberi nyugdíjkorrekcióval akadtak gondok,

szakértők szerint a kormány valamit rosszul számolt,

nem jól becsülte meg az idei infláció mértékét. Továbbá friss kutatások szerint 2010 óta rohamosan nőtt azon nyugdíjas korúak száma, akik kénytelenek továbbra is munkát vállalni.

Dávid Ferenc ezzel kapcsolatban már hangsúlyozta: fontos lenne, hogy a nyugdíjast ne a szükség vezérelje a „munkapadhoz”. Az árnyékkormány már többször rámutatott: negyedévente nyugdíjkorrekcióra lenne szükség, hogy a jogosultak ne utólag kapják meg, ami jár nekik, hanem év közben, amikor arra szükségük van.

(via atv.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek