Valami készül? Varga Mihályék belenyúlhatnak a nyugdíjrendszerbe

Hamarosan érkeznek a javaslatokkal.

Varga Mihály szerint a hazai nyugdíjrendszer „megbízhatóan”(?) működik, állítása szerint az idősek jövedelmét nem fenyegeti veszély. A pénzügyminiszter a minap arról beszélt az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának, hogy a kormány elkötelezte magát, betartja (?) a jogosultaknak tett ígéreteket, így a jövőben is biztosítja az inflációt követő emeléseket.

Emellett arról is szót ejtett, hogy a nyugdíjak vásárlóereje közel 20 százalékkal emelkedett 2010 óta, januárban pedig 6 százalékos emelésre készülhet közel 2,5 millió jogosult.

Továbbá közölte, hogy hamarosan nyilvános lehet a nemzetközi szakértők elemzése a magyar nyugdíjbiztosítási rendszerről. Megállapításaikat a kormány is értékeli majd,

a javaslatokat 2024 első felében társadalmi vitára bocsátják

– jegyezte meg. Ugyanakkor meglátása szerint sürgős beavatkozásra nincs szükség a jelenlegi nyugdíjrendszerben. Mindemellett azonban biztosan változtatni fognak a nyugdíjrendszeren, különben nem bocsátanák vitára a nyugdíjkérdést

Mondandója azért is érdekes, mert már a novemberi nyugdíjkorrekcióval kapcsolatban is felmerült, hogy

az Orbán-kormány valamit rosszul kalkulált,

nem jól becsülte meg az idei infláció mértékét – ez mellesleg egy 3,5 százalékpontos emelés volt, amely egy „átlagos” 210 ezer forintos juttatás esetén évi 85 ezer forint pluszt jelent.

Ráadásul szakemberek nemrég rávilágítottak arra, hogy tulajdonképpen a nyugdíjasok hiteleztek a kormánynak az utóbbi időben.

Mindemellett egy friss kutatásból kiderült, hogy amíg 2010-ben a 65-69 éves korosztályból csupán 25 ezren dolgoztak, addig ez a szám 2022-re 84 ezerre nőtt. Hasonló növekedés figyelhető meg a 70-74 évesek között is: 2010-ben 6 ezren, 2022-ben pedig már 28 ezren vállaltak munkát.

Dávid Ferenc ezzel kapcsolatban nemrég így fogalmazott: fontos lenne, hogy ne a szükség vezérelje a nyugdíjast a „munkapadhoz”. Továbbá az árnyékkormány már többször hangsúlyozta:

negyedévente nyugdíjkorrekcióra lenne szükség,

hogy a jogosultak ne utólag kapják meg, ami jár nekik, hanem év közben, amikor arra szükségük van.

Farkas András nyugdíjszakértő nemrég kifejtette, hogy jövőre a jelek szerint nem változik a nyugdíjkorhatár,

ugyanakkor az összeg kiszámításában módosítások lesznek.

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó cikk:

Dávid Ferenc: Szégyen és gyalázat


https://nyugatifeny.hu/2023/09/22/ezt-nem-lehet-eltitkolni-lesujto-felmeres-erkezett-a-magyar-idosek-egeszsegi-allapotarol

Valódi Hírek