Félrement a matek Orbánéknál: Hatalmasat buknak a nyugdíjasok ősszel

Ez gáz.

Pár hete ismertette az Orbán-kormány a nyugdíjkorrekció részleteit: eszerint a kiegészítés mértéke 3,5 százalékpont, amely egy 210 ezer forintos átlagnyugdíj esetén havi 6500 forintot, éves szinten, a 13. havi nyugdíjjal együtt összesen majdnem 85 ezer forintot jelent.

A Nyugdíjszerviz adásában azonban a szakértők megtárgyalták, hogy

a kormány az idei infláció mértékét rosszul becsülte meg:

18,5 százalékkal számoltak, így matekolták ki a már említett nyugdíjemelést – részletezte a piacesprofit.hu szerdán.

Ráadásul a kormány legújabb intézkedései csak gerjesztették az inflációt: Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament elnöke rámutatott, hogy például olyan újabb díjemeléseket jelentettek be Orbán Viktorék, amelyeknek az inflációs hatása már idén érződik.

Megjegyezte, szerinte az idei infláció mértéke inkább 19,5 százalék körül mozog, de meglátása szerint a kormány már nem fogja ezt a tévedést kijavítani.

Farkas András nyugdíjszakértő is hasonlóan vélekedett: ő 19,1 százalékra tenné az idei infláció mértékét.

Ráadásul ez az eset nem egyedi: a kormány tavaly is alábecsülte az inflációt, és akkor sem korrigálták a tévedést, ezért már második éve rosszul járnak a nyugdíjasok az emelés kiszámításakor.

A szakértők mindemellett egyetértettek abban, hogy a mostani nyugdíjszámítási módszeren változtatni kell. Karácsony hozzátette: szerinte a legnagyobb probléma, hogy a megtermelt nemzeti jövedelemből (GDP) Magyarország egyre kevesebbet költ a nyugdíjakra – amíg hazánkban ez az érték 7 százalék, addig a szomszédos Ausztriában például 15,8 százalék, miközben ott a GDP is magasabb.

Emellett Európában az átlagbérek 60 százalékát kapják a juttatásban részesülők, de

Magyarországon ez az érték csupán 52 százalék,

illetve az átlagbér sem annyi, mint például Németországban – fejtette ki Farkas András.

A szakértő ez alapján elmagyarázta az úgynevezett nyugdíjas-elszegényedési csúszda lényegét is. Mint mondta, a járandóságok megállapításakor még figyelembe veszik a nemzetgazdasági átlagkeresetet. Ám miután valaki megkapja az első juttatást, utána

csak az infláció mértékét veszik figyelembe,

amikor az emeléseket állapítják meg.

(Klasszis/YouTube)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Kapcsolódó cikk:

https://nyugatifeny.hu/2023/10/17/keszulhetnek-az-idosek-az-orban-kormany-barmikor-bekavarhat-a-nyugdijakba

Valódi Hírek