Árnyékkormányinfó: Dobrev Klára vezetésével három hónapon belül megérkeznének az EU-s pénzek Magyarországra

Ezekben a hetekben is zajlik a szociáldemokrata alternatíva programbemutatója országszerte.

Orbán Viktor miatt van bajban Magyarország, és amíg ő a miniszterelnök, addig napról napra egyre nagyobb bajban leszünk – fogalmazott Molnár Csaba a szerdai árnyékkormányinfón.

Az árnyék-kancelláriaminiszter szerint a kormány az általa okozott problémás helyzetekre megszorításokkal reagál, így pedig egy megszorítási spirálba kerültünk. Orbánék receptje egyszerű: okozz nagy gazdasági problémát, majd a riasztó adatokat látva megszorítást hajts végre, amely újabb megszorításokat szül a jövőben – magyarázta Molnár.

Kálmán Olga, az árnyékkormány szóvivője megosztotta, hogy két előterjesztés került középpontba az árnyékkormány ülésén: az ország pénzügyi helyzete és a hazai gazdaság várható 2024-es mozgástere, valamint a Magyarországnak szánt uniós források folyósításának állása.

Magyarország pénzügyi helyzetéről

Molnár kifejtette: a friss adatok szerint továbbra is Európa-rekorder a hazai infláció, több mint háromszorosa a magyar inflációs adat az eurót használó országokénak. Mint mondta, utoljára a Rákosi-rendszerben volt ilyen magas élelmiszer-infláció, mint az elmúlt másfél évben.

Emellett a recesszióból sem sikerül kijönni: az Orbán-kormány tervei szerint idén 1,5 százalékos gazdasági növekedés lesz, ám a valódi előrejelzések szerint

0,5-1 százalék körül alakulhat majd a gazdasági visszaesés

– részletezte az árnyék-kancelláriaminiszter.

A friss adatok szerint zuhan a kiskereskedelmi forgalom, az építőipari forgalom, valamint borzalmas adatok érkeztek a beruházásokról is. A kormánynak és a jegybanknak hála megfizethetetlenek Magyarországon a hitelek, az állami beruházásoknál pedig „fűnyíróelv” alapján mindent törölnek Orbánék, például legutóbb a modern városok programot – fogalmazott Molnár.

Idén a költségvetési hiány 6-7 százalék körül alakul majd,

ez szintén Európa-rekorder adat – mutatott rá, majd hozzátette: többek között a reálbérek és reálnyugdíjak is csökkennek, teljes egészében zuhan a magyar gazdaság teljesítménye.

Az árnyékkormány és a DK szakpolitikusai 1970 milliárd forintnyi felesleges pénzszórást találtak Orbánék költségvetésében, például a kínai akkumulátorgyártó-cégeknek adandó állami támogatások, Paks II. tőkeemelése, a Budapest–Belgrád vasútvonal, kiemelt, extra sportberuházások.

Az árnyékkormány programjáról

Az árnyékkormány szerint 590 milliárdba kerülne

adómentessé tenni a minimálbért

– amely az egyik legfontosabb programjuk. Emellett 450 milliárd forint kell ahhoz, hogy visszaálljanak a baloldali kormányok nyugdíjszámítási rendszerére, a svájci indexálásra. Továbbá 300 milliárdból meg lehetne duplázni a családi pótlékot, ezt mellesleg utoljára a Gyurcsány-kormány tette meg – részletezte Molnár.

Hozzátette: 100 milliárd forintból megemelhetnék az otthonápolási támogatást – mellesleg

emelést vezettek be nemrég a DK-s polgármesterek a saját településeiken.

Továbbá 160 milliárdból lehetne pótolni a hiányzó egészségügyi dolgozók egy jelentős részét, 210 milliárd kellene a pedagógusok béremelésére, és 300 milliárdból el lehetne kezdeni az árnyékkormány otthonfelújítási programjának első ütemét – mutatott rá a DK politikusa.

Mindemellett az árnyékkormány továbbra is javasolja a minimálbér azonnali adómentessé tételét, kiállnak

az alapvető élelmiszerek azonnali áfacsökkentése

mellett, valamint sürgetőnek tartják az euró bevezetésére vonatkozó céldátum meghatározását.

A Magyarországnak szánt uniós forrásokról

Navracsics Tibor egyre ködösebb bejelentéseket tesz az uniós források érkezéséről – fogalmazott az árnyék-kancelláriaminiszter. Mint kifejtette: az igazságügyi reformok kapcsán az Európai Bizottság a végrehajtást is szeretné látni. Más területeken nem látszik előrelépés, pedig a kormány írásban vállalt feltételeket, ezek teljesítése nélkül azonban nem hívhatók le a brüsszeli források.

A feltételek között szerepel például, hogy a magyar bíráknak lehetőségük legyen előzetes döntéseket kérni szabadon az Európai Bíróságtól, ám jelenleg ezt akadályozza a kormány – részletezte a DK politikusa.

Mint mondta, Orbán Viktor az egyetlen akadálya annak, hogy Magyarország megkapja az uniós pénzeket.

Az árnyékkormány úgy látja: a bizottság jó feltételeket szab az uniós forrásokért, ezek a magyar emberek érdekeit szolgálják. Kormányváltás esetén

Dobrev Klára tudja vállalni azt, hogy három hónapon belül megérkezzenek az EU-s pénzek

– szögezte le az árnyékkormány kancelláriaminisztere. Megjegyezte, a három hónapra a technikai átfutás miatt van szükség.

Hangsúlyozta: Orbánék előtt is nyitva áll a lehetőség, de a kormány még csak válaszolni sem hajlandó a bizottság felvetéseire.

„Nem jönnek az uniós pénzek, mert Orbán nem akarja, hogy jöjjenek az uniós pénzek. Ez a valóság”

– fogalmazott Molnár Csaba.

Kálmán Olga megosztotta: az árnyékkormány ülésén tájékoztatókat hallgatott meg a hazánknak szánt uniós források folyósításának állásáról, a Oroszországra kivetett szankciók végrehajtásáról, különös tekintettel a kritikus technológiákra, az orosz–ukrán háború állásáról, valamint a NATO-bővítés aktuális fejleményeiről, továbbá a közoktatásban egyre nagyobb gondot jelentő pedagógushiányról.

Emlékeztetett, hogy ezekben a hetekben zajlik az árnyékkormány szociáldemokrata programjának ismertetője országszerte – legközelebb az EU-val és a külpolitikával foglalkoznak majd csütörtökön Kőbányán, majd november 22-én Miskolcra látogatnak, ahol az oktatással és a gyermekügyekkel kapcsolatos fejezetet fogják ismertetni.

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek