Dobrev Klára bejelentette: Egymillió közalkalmazott bérét fogják megemelni kormányváltás után (+videó)

Ez felhúzza majd a többi dolgozó fizetését is.

Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök és Varga Ferenc bér- és munkaügyi miniszter Dunakeszin mutatta be az árnyékkormány bér- és munkaügyi programját.

Milliók számára jólétet teremteni csak tisztességes bérekkel lehet – kezdte beszédét Dobrev Klára, hozzátéve: szerinte az Orbán-kormánynak azért célja a fizetések alacsonyan tartása, mert így jelentősen emelkedik a nagytőkések, a milliárdosok jóléte, így – hívta fel a figyelmet –

marad nekik magánrepülőkre, jachtokra, luxusutakra.

Dobrev Klára szerint az államnak nagy szerepe van abban, hogy mekkorák a fizetések. Az árnyék-miniszterelnök ezért ígéretet tett arra, hogy a szociáldemokrata kormányváltás után

emelni fogják az egymillió állami alkalmazott bérét, mert ez felhúzza majd a többi munkavállaló fizetését is.

„Ha a magánszféra alkalmazni kívánja az állam jól felkészült dolgozóját, akkor legalább akkora fizetést kell neki ajánlania, mint amennyit az államtól kap”

– mutatott rá Dobrev Klára.

Dobrev Klára az árnyékkormány hétfői rendezvényén Tonzor Péter, a dunakeszi választókerület DK-alapszervezetének társaságában. Fotó: DK

Az árnyék-miniszterelnök arról is beszélt, hogy a magyar bérnövekedés része lesz, hogy

bevezetik az európai minimálbért, és a minimálbér összegéig minden fizetés szja-mentes lesz.

Dobrev Klára szerint az egész ország érdeke az, hogy megmaradjon a tisztességes munka megbecsülése, hogy meg lehessen élni a fizetésekből, hogy biztonságot nyújtó munkaügyi viszonyok legyenek. Az árnyék-miniszterelnök szerint ehhez az kell, hogy a szakszervezetek újra erősek legyenek és visszakapják jogaikat.

Dobrev Klára három fő célt tűzött ki a szociáldemokrata kormány elé: el kell érni, hogy mindenki tisztességesen meg tudjon élni a fizetéséből, mindenkinek legyen legalább három hónapra elegendő tartaléka és mindenki el tudjon utazni nyaralni évente legalább egy hétre.

Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök elmondja beszédét az árnyékkormány bér- és munkaügyi programbemutató rendezvényén 2023. november 6-án Dunakeszin.

Dobrev Klára az árnyékkormány szerdai programján Dunakeszin. A képen Dobrev balján Varga Ferenc, a DK bér- és munkaügyi árnyékminisztere látható. Fotó: DK

Az árnyékkormány bér- és munkaügyi programjának részleteit Varga Ferenc ismertette. A szociáldemokrata kormányzás alatt:

  • jelentős, általános fizetésemelést kapnak az állami és önkormányzati alkalmazottak, mint például a pedagógusok, az ápolók, a szociális munkások, a közigazgatási dolgozók, az óvodai és bölcsődei dolgozók,
  • bevezetik az európai minimálbér-szabályozást,
  • A vállalkozások a béremelés miatti közterhek ellensúlyozására adó- és járulékkedvezményt kapnak,
  • adómentes lesz a minimálbér,
  • Az álláskeresési járadék folyósítási ideje kilenc hónapra nő.
  • Csak olyan vállalatok kaphatnak uniós vagy állami támogatást, amelyek vállalják, hogy az adott területen az eddig megszokottnál magasabb, versenyképes bért fognak fizetni az alkalmazottainak.
  • Megerősítik a közoktatást és a szakképzést, valamint a magyar szakszervezetiséget.
  • A szakszervezetekkel és a vállalkozások érdekképviseleti szerveivel egyetértésben határozzák meg az Európai Unión kívülről érkező külföldi vendégmunkások legmagasabb számát.
  • A helyi emberek népszavazáson dönthetnének arról, szívesen látják-e a vendégmunkásokat a lakóhelyük közelében.
  • A közszféra visszakapja a teljes értékű sztrájkjogát, az elégséges szolgáltatások pontos meghatározása mellett.
  • Állami támogatást kapnak azok a vállalkozások, amelyek hátrányos helyzetű, zömében roma származású embereket alkalmaznak.

Videó:

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek