Botrány: Megtartották az első köz nélküli közmeghallgatást Gödön az akkumulátorgyár bővítéséről

Az ukrajnai háború miatt teszi ezt a kormány.

Eljött a nap, első alkalommal megtartották a lakosság jelenléte nélkül a közmeghallgatást június 19-én Gödön a Samsung akkumulátorgyárának újabb bővítésével kapcsolatban.

Mint arról korábban beszámoltunk, a kormányzat április végén úgy döntött: a „háborús veszélyhelyzetre” hivatkozva lehetőséget teremt a hatóságoknak és önkormányzatoknak, hogy „az érintett személyek megjelenése nélkül” – tehát a köz jelenléte nélkül – is lehessen közmeghallgatásokat tartani.

Feltehetően azért döntött így a kabinet, mert az utóbbi közmeghallgatások során a lakosság erőteljesen hangot adott véleményének, miszerint nem kérnek a gyárakból, sem a vendégmunkásokból, sem a több ezer tonna veszélyes anyaggal dolgozó akkumulátorgyárból, de jelezték, nem kérnek az ezeket kiszolgáló egyéb üzemek tucatjaiból sem.

Most őket kell elhallgattatni.

Az új rendelet értelmében hatósági közmeghallgatás esetén az illetékes hatóságnak már elég csupán a honlapján közölni az általa fontosnak gondolt információkat, valamint a lakosság kérdéseire is elegendő ezen a felületen válaszolni. A kormány arról is döntött, hogy az önkormányzati közmeghallgatásokat is mentesíti „köz” jellege alól, így már ebben az esetben sem kötelező személyesen egyeztetni a lakosokkal, vagy meghallgatni véleményüket – hiszen az senkit sem érdekel.

Így pedig végleg felszámolták az egyik utolsó olyan intézményt, amely biztosította a helyi civilek számára, hogy személyes párbeszédet folytassanak a döntéshozókkal, tájékozódjanak, valamint kifejezzék esetleges nemtetszésüket, észrevételeiket a lakóhelyüket érintő ügyekkel kapcsolatban.

„Kérjük, hogy véleményét maximum 3 percben foglalja össze,

ezt követően a hangposta automatikusan megszakítja a hívást. Amenniyben 3 percnél több ideig szeretne véleményt nyilvánítani vagy kérdést feltenni, akkor hívja újra a számot”

– idézte a Mérce a közmeghallgatás részleteit kitűző Pest megyei önkormányzat hirdetményének mondatait. Viszont nagyvonalúak voltak, mert emellett még e-mailen is el lehetett küldeni a lakossági kérdéseket.

Azért volt szükség a június 19-i köz nélküli közmeghallgatásra, mert a gödi akkumulátorgyárhoz megépült egy újabb gyárrész, így pedig egy újabb katasztrófavédelmi engedély kiadása szükséges. Így elkészült egy újabb dokumentáció, amelyet a gödi lakosok a fent említettek szerint véleményezhettek. Az ügyben illetékesek június 26-án élő YouTube-közvetítés formájában fognak majd „válaszolni” a felmerült kérdésekre.

Nem nagy meglepetés, de a közmeghallgatás ezen új formája nem bizonyult túl hatékonyak: érdemi válaszok nem érkeztek, visszakérdezésre vagy bármilyen jellegű párbeszéd lefolytatására

nem volt lehetősége az embereknek.

Gödön legutóbb januárban tartottak közmeghallgatást a Samsung gyárának bővítéséről, akkor még a lakosok személyesen is kérdezhettek. Azok után, hogy a civilek felsorolták az elmúlt évek hatósági intézkedései alapján, hogy milyen szabályokat sértett meg a gödi Samsung éveken át, a gödiek követelték, hogy zárják be a gyárat. Viszont a lakossági tiltakozás nem hatotta meg különösebben a döntéshozókat, és a katasztrófavédelem néhány nappal később kiadta a Samsung újabb engedélyét.

Kapcsolódó:

Megindult a dominó: Debrecen után újabb városban tört ki balhé az akkumulátorgyár miatt

Óriási botrány: Orbánék kivégeztek egy fontos intézményt, hogy így hallgattassák el az embereket

Kiderült: Megpróbálták eltitkolni a debreceni akkumulátorgyárról szóló közmeghallgatást

Videóval: Forrnak az indulatok Nyíregyházán – óriási tömeg szidalmazza a Fideszt az akkumulátorgyár miatt

Rendkívüli: Elképesztő lincshangulat Debrecenben, hazaárulózzák a főispánt a kínai akkumulátorgyár miatt (+videó)

 

Valódi Hírek