Óriási botrány: Súlyos dolgok derültek ki a gödi akkumulátorgyárról

A gyár a katasztrófavédelmi engedély nélkül kezdte meg működését.

A munkavédelmi hatóság nyolc és félmillió forint bírság megfizetésére kötelezte a lítium-ion akkumulátorok újrahasznosításával foglalkozó bátonyterenyei SungEel Hitech Hungary Kft.-t, mert súlyosan veszélyeztette a dolgozóinak egészségét – számolt be róla az Átlátszó.

Mint írták, a bírságot kiszabó határozat szerint

13 dolgozó súlyos veszélyeztetettségnek volt kitéve.

Nem ez az első eset, hogy a hatóság elmarasztalta a vállalatot. A hulladékfeldolgozó céget már többször megbüntették súlyos mulasztások miatt, amely most évi 52 ezer tonnára szeretné növelni kapacitását. Ugyanis a selejtes és minőséghibás akkumulátorok mennyisége nőni fog, hiszen

a gödi Samsung-beruházás nemrég kapott katasztrófavédelmi engedélyt az új üzemére

és a közeljövőben meg is kezdheti majd működését az SK Innovation iváncsai akkumulátorgyára is.

A határozat egyebek között kiemelte: határértéket meghaladó légszennyezettség, rákkeltő anyagoknak kitett dolgozók, és a munkavédelmi előírások sorozatos megszegése áll fenn – közölték a néhány tételt abból a terjedelmes határozatból, amely a dél-koreai tulajdonú SungEel Hitech Hungary Kft. által az elmúlt években elkövetett munkavédelmi vétségeket sorolja fel.

A 2021 júliusában átadott 9,3 milliárd forint összértékű bátonyterenyei beruházáshoz a magyar kormány 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott – írta meg két évvel korábban a kormany.hu.

Az üzem a dél-koreai tulajdonú SungEel Hitech Hungary Kft. második gyára Magyarországon, az első Szigetszentmiklóson működik. A Nógrád megyei Bátonyterenyén elsősorban a gödi Samsung SDI és a komáromi SK Battery gyárainak selejtes akkumulátorait fogadják és dolgozzák fel,

évi 28 ezer tonna mennyiségben.

A lap még tavaly írt arról, hogy júliusban egy új gyártósor próbaüzembe helyezésekor „technológiai robbanás” történt, amelynek során négyen megsérültek; egy férfit súlyos, kettőt pedig könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba. A katasztrófavédelmi hatóság akkori nyilatkozata szerint lakosságot veszélyeztető anyag nem került a levegőbe.

A céget a baleset előtt már megbírságolták, ugyanis

katasztrófavédelmi engedély nélkül kezdte meg a működését.

Az Átlátszó által kikért közadatokat csak a cikk megjelenése után kapták meg. Ezek alapján a SungEel Kft.-t 3 millió forintra büntették engedély nélkül végzett tevékenység miatt. A bírságról szóló határozat azt megemlítette, hogy a szabadban tárolták azokat az úgynevezett Big Bag zsákokat, amelyekben a nehézfémeket tartalmazó fémoxid hulladékok voltak, a veszélyes anyagokról pedig nem tudtak biztonsági adatlapot bemutatni.

Az Opten cégadatbázis nyilvántartása szerint a SungEel Hungary Kft.-t

két esetben is többmillió forintnyi munkavédelmi bírsággal sújtották.

A lap megkapta a Pest Megyei Kormányhivataltól közadatigénylés révén a legutóbbi, 8,5 millió forintos büntetésről szóló terjedelmes határozatot, ami 24 pontban taglalja, hogy a cég milyen súlyos mulasztásokkal veszélyeztette dolgozói egészségét.

A határozat szerint a munkahelyi légtérszennyezettség mértéke is jelentősen meghaladta a megengedett értékeket. Ugyan a veszélyes anyagok nevét megpróbálták kitakarni a határozatból, azonban több helyen is ki lehet olvasni, hogy

rákkeltő anyagok általi szennyeződéseknek voltak kitéve a dolgozók.

„A munkáltató nem biztosította, hogy a felhasznált anyagok a munkakörnyezetet ne szennyezzék, nem gondoskodott az egészségkárosító hatások megelőzéséről megfelelő műszaki, technológiai intézkedésekkel”

– áll a határozatban.

A lap megkereste az üggyel kapcsolatban a SungEel Hitech Hungary Kft.-t , viszont a megadott elérhetőségek egyikén sem tudták a céget elérni. Mint írták, a hivatalos dokumentumokban és cégadatbázisokban szereplő e-mail-címek nem működnek, a megadott telefonszám téves.

(atlatszo.hu nyomán)

Valódi Hírek