Megindult a dominó: Debrecen után újabb városban tört ki balhé az akkumulátorgyár miatt

Nem kérnek belőle az emberek.

Debrecen után újabb városban tartottak közmeghallgatást egy akkumulátorgyár ügyében, most Gödön került terítékre a téma. Ott évek óta működik a Samsung SDI gyára, ezt szeretnék most egy akkumulátorokat készítő részleggel bővíteni, ennek kapcsán tartották a közmeghallgatást.

A városba a környező településekről is érkeztek: Vácról, Sződligetről, Dunakesziről és Fótról.

Göd azért is szimbolikus hely, mert itt indult először tiltakozás helyi akkumulátorgyár építése kapcsán. Azóta a kormány megalkotta a különleges gazdasági övezet fogalmát, ebbe beleesik a gödi Samsung gyár is. Ez azt jelenti, hogy a vállalat adója a Pest Vármegyei Önkormányzathoz folyik be, nem az ellenzéki vezetésű helyi önkormányzathoz.

A meghallgatáson a civilek mellett részt vettek Szabó Tímea és Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselők is. A Párbeszéd egy molinót is feltartott, amin a

„Mérgező akkugyárak helyett zöld Magyarországot”

felirat volt olvasható.

A kezdés előtt két demonstráló „A hatalom a népé” feliratú transzparenst tartott fel, amin átbújva tudta megnyitni a meghallgatást Szabó István, Pest Vármegye Önkormányzata közgyűlésének elnöke.

Egy jelenlévő elhelyezett a Samsung SDI képviselői előtt egy méretes hangfalat, majd kellemetlen gépzajt kezdett el lejátszani. Ezt pár perc után kikapcsolták, mire megkérte őket, hogy kapcsolják vissza.

„A gödieknek ezt kell minden nap elszenvedniük a gyár miatt”

— tette hozzá.

A Samsung egyik képviselője arra a kérdésre sem tudott válaszolni, hogy a gyár egészen konkrétan mennyi vizet fogyaszt.

Blahó Tamás, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársát t

öbbször félbeszakították a jelenlévők, volt, hogy percekig nem jutott szóhoz.

A felszólalók felhívták a figyelmet, hogy ez már nem csak Göd ügye, hiszen országos szinten tiltakozni kezdtek az akkumulátorgyárak ellen.

Andrejka Zombor gödi önkormányzati képviselő egyenes azt mondta, hogy „hálás” amiért Debrecenben is akkumulátorgyár épül, hiszen végre a magyar lakosság figyelmét felhívták a gödi esetre is, így országos figyelemre tartanak számot.

A többórás közmeghallgatást alább lehet megtekinteni:

Valódi Hírek