Óriási botrány: Orbánék kivégeztek egy fontos intézményt, hogy így hallgattassák el az embereket

Elintézték, hogy már nem kelljen személyes részvétel ehhez.

Egy új kormányrendelet értelmében már nem kell személyes részvétel a közmeghallgatáshoz. Így az új szabályozás szerint a jövőben el lehet majd kerülni az olyan jeleneteket, amelyek például a gödi Samsung-gyár ügyében tartott közmeghallgatáson is előfordultak.

Vagyis már nem lesz arra lehetőség, hogy a helyiek elmondhassák véleményüket a főispánoknak vagy a gyárak képviselőinek – hívta fel a figyelmet a hvg.hu.

„A közigazgatási hatósági eljárásban közmeghallgatás

az érintettek személyes megjelenése nélkül is megtartható”

– mondja ki a csütörtök este megjelent, „háborús veszély idején érvényes” kormányrendelet.

Megjegyezték, a rendeletből nem derül ki, hogy a közmeghallgatások vajon milyen kapcsolatban lehetnek az ukrajnai háborúval, de az biztos, hogy az új szabály alapján a hatóságok elkerülhetik az olyan nagy port kavart jeleneteket, amelyeket Gödön vagy Debrecenben kellett átélniük az akkumulátorgyárak elleni tiltakozások miatt.

Az eljáró hatóságnak a honlapján közzé kell tennie mindazokat az információkat – iratokat, kép- és hangfelvételeket, internetes hivatkozásokat –, amelyek az érintettek közmeghallgatásban való részvétele szempontjából lényegesek. A közmeghallgatás eredményessége érdekében „más alkalmas eszközt – így különösen helyi műsorszóró szolgáltatást, interaktív kommunikációt lehetővé tevő információtechnikát, hirdetményi vagy közösségi felületeket – is igénybe vehet” – írták.

Közölték: a beérkezett észrevételeket szintén a honlapon kell közzétenni.

A rendelet továbbá kiterjed az önkormányzatokra is, ugyanis a közmeghallgatás „a helyi lakosság, valamint a helyben érdekelt szervezetek képviselőinek

személyes megjelenése nélkül is megtartható”.

Ezentúl a társasházak közgyűlésén

„az érintett a jogait személyes megjelenés helyett elektronikus hírközlő eszközök igénybevételével gyakorolhatja

a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott módon”.

A kormányrendelet péntektől hatályos a „háborús veszélyhelyzet” fennállásáig, amelyet az országgyűlés szerdán fog meghosszabbítani.

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/04/27/kiderult-megprobaltak-eltitkolni-a-debreceni-akkumulatorgyarrol-szolo-kozmeghallgatast

Valódi Hírek