Kiderült: Megpróbálták eltitkolni a debreceni akkumulátorgyárról szóló közmeghallgatást

Kétes módszereket alkalmaz a debreceni városvezetés.

A debreceni lakosok szerint a város vezetése fél a polgároktól, ezért újból megpróbálta elhallgatni a helyi közgyűlés közmeghallgatásának időpontját.

A Szabad Európa arról írt, hogy az április 27-i eseményről ismét csak a közgyűlési meghívóban, a város honlapjának egyik aloldalán, valamint a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján írnak előzetesen. Debrecenben két közmeghallgatás is volt a tervezett akkumulátorgyár miatt, amelyek során rendkívül komoly lakossági ellenállással találkozhatott a városvezetés.

Emlékeztettek, hogy januárban országos visszhangja volt két debreceni eseménynek is, amelyeket a városban tervezett kínai akkumulátorgyár ügyében tartottak. Ezek azonban a törvény szerint kötelezően előírt, úgynevezett engedélyeztetési közmeghallgatásként indultak.

A törvény értelmében minden évben ki kellene írni egy általános közmeghallgatást, ahol a közügyekről bárki elmondhatja véleményét. A debreceni vezetés azonban ezt szabotálja, vagy a maga érdekei mentén formálja, módosítja, halogatja.

Az idei közmeghallgatást április 27-én, csütörtökön 9 órától tartják.

Így tehát arra is kiemelten ügyeltek, hogy minderre munkaidőben kerüljön sor, hogy ezzel is kevesebben jelenjenek meg az eseményen. Mint írták, az önkormányzat honlapjának egyik aloldalán található tájékoztató szerint a meghallgatás témája a közgyűlés első napirendi pontja, ami „a város új településképi arculati kézikönyvével és a településkép védelméről szóló új önkormányzati rendelet meghozatalával kapcsolatos döntések, továbbá az Év Cívis Háza elismerés alapításával kapcsolatos szándéknyilatkozat”.

A lap hetekkel korábban levélben érdeklődött a közmeghallgatás időpontjáról Szekeres Antalnál, Debrecen főjegyzőjénél, aki április 21-én méltóztatott válaszolni. Vagyis – hívták fel a figyelmet –

a közmeghallgatás előtt egy héttel tettek közzé az eseményről egy hirdetményt az önkormányzat honlapján.

Szekeres válaszából kiderült: a városháza kizárólag a közgyűlési meghívóban, valamint a városi honlapra feltöltött és a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján kifüggesztett hirdetményben adott „tájékoztatást” a lakosság számára a közmeghallgatásról.

Jelezték, a hirdetményt Debrecen hivatalos Facebook-oldalán sem tették közzé, amelynek borítóképén az „Együtt vagyunk Debrecen” felirat szerepel.

Ez a mondat a helyi Fidesz és az önkormányzat szlogenje. Nem kommunikált az eseményről semmit Papp László (Fidesz) polgármester sem a saját Facebook-oldalán. Az önkormányzati médiacég által üzemeltetett dehir.hu oldal sem említette a közmeghallgatás tényét annak ellenére, hogy a kapcsolódó napirendi pontról egy önálló cikkben számolt be.

Papp László fideszes polgármester szintén elhallgatta az ügyet, és arról semmilyen tájékoztatást nem adott a saját Facebook-oldalán.

Továbbá az önkormányzati médiacég által üzemeltetett dehir.hu oldal sem írt egy árva szót sem a közmeghallgatásról.

Az akkumulátorgyárak körüli botrányokról rendre beszámoltunk korábban. A témával kapcsolatos cikkeink >>ITT<< érhetők el.

Valódi Hírek